Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. Július 21. 07:31, csütörtök | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti:

Tovább tart a rendkívüli állapot Franciaországban a terror miatt

Tovább tart a rendkívüli állapot Franciaországban a terror miatt

A francia szenátus is nagy többséggel jóváhagyta szerda este a rendkívüli állapot fél évvel történő meghosszabbításáról szóló törvénytervezetet, amelyet a nemzetgyűlés heves vita után hajnalban fogadott el.

A két ház vegyes bizottsága a módosított szöveg végleges változatban is megegyezett.

A 348 fős felsőházban 310-en szavaztak igennel, 26-an pedig nemmel a javaslatra.

Az este folyamán egy képviselőkből és szentárokból álló vegyes bizottság ült össze, amely elkészítette a két ház közös verzióját. A rendszabálynak megfelelően a végleges szöveget a csütörtöki plenáris ülésén formálisan is jóváhagyja mindkét ház, s azzal elfogadottnak tekintendő a törvény.

"Olyan rendkívüli állapotot szeretnénk, amely nem megnyugtatja, hanem megvédi a franciákat" - mondta a jobboldali Bruno Retailleau szenátor a nemzetgyűlésben elfogadott szöveghez képest történt változtatásokról.

Francois Hollande államfő a múlt csütörtöki, legalább 84 halálos áldozatot követelő nizzai terrortámadást követően jelentette be, hogy a november 13-i párizsi merényletek nyomán kihirdetett rendkívüli állapot meghosszabbításáról döntött.

A kormányoldal három, az ellenzék viszont hat hónapos hosszabbítást javasolt. A kormány végül jelezte, kész támogatni, hogy a rendkívüli állapot 2017 januárjáig tartson.

A nemzetgyűlési szavazást követően - amelyen az 577 képviselőből 489-en, köztük valamennyi jobboldali ellenzéki is támogatta a javaslatot - a jobboldali többségű szenátus a kormánypárti tagok támogatásával némileg szigorította a szöveget, és megerősítette a prefektusok jogköreit a házkutatások során, valamint feljogosította őket a radikális imahelyek bezárásnak azonnali elrendelésére.

A rendkívüli állapot meghosszabbításáról kialakult politikai konszenzus ellenére a politikai pártok között jelentős nézetelérés alakult ki a terrorizmus elleni harc eszközeit illetően.

Francois Hollande államfő szerdán az ellenzéknek azt üzente, hogy a terrorizmus megfékezése nem jelentheti a jogállamiság csorbítását. "Akik ezt hirdetik, azok zavart keltenek az emberekben, a félelem és a zavarodottság hangulatát kihasználva" - mondta a köztársasági elnök.

Az eddig négy alkalommal meghosszabbított intézkedés keretében a hatóságoknak különleges jogosítványuk van a biztonság fenntartása érdekében. A rendkívüli állapot meghosszabbítása nem élvez teljes szakmai támogatottságot, az ellenzők szerint nem elég hatékony és sértheti az alapjogokat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése