Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2016. Szeptember 07. 06:00, szerda | Helyi
Forrás: teol.hu, fotó: futes-gazszereles.hu

Tolna megyében is elkélne több szakember

Tolna megyében is elkélne több szakember

Míg néhány éve elsősorban a munkanélküliség, ma már a munkaerőhiány is problémát okoz Az egész országot érintő gond természetesen szűkebb hazánkat sem kerüli el, Tolna megyében is „felütötte fejét” a szakemberhiány.

A munkaerőhiány olyan súlyosan veszélyezteti a vállalkozások versenyképességét, hogy azonnali megoldásokra van szükség – jelentették ki a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán. A tanácskozáson a munkaadók és a munkavállalók képviselői Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter részvételével vitatták meg a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége közelmúltban nyilvánosságra hozott összesítését a munkaerőhiány okairól és kezeléséről. Az Ipartestületek Országos Szövetsége elnöke, Németh László az MTI-nek nyilatkozva beszélt arról, hogy a szakképzett munkaerő hiánya már a kisiparosokat is elérte. A szakemberhiány elsősorban a fémiparra, az építőiparra jellemző, de érinti az egész kisipart. A szeszélyes időjárás mellett a krónikus munkaerőhiány okozta a legfőbb gondot az idei nyári szezonban a Balatonon is – áll egy a szezont értékelő összegzésben.

Munkaerőhiányról beszélt Ács Rezső, Szekszárd polgármestere is a megyenapi ünnepi közgyűlésen, de felvetette ezt a problémát az Energetikai Szakközépiskola jubileumán Hamvas István, az atomerőmű vezérigazgatója és a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara családi napján is szóba került a téma, a kamara elnöke, dr. Fischer Sándor lapunknak nyilatkozva ezt nevezte a legégetőbb gondnak.

– A jelen és a jövő közös kihívások elé állítja a településeket. Mindenki küzd az elvándorlás, a szakemberhiány problémáival. Mindannyian azt szeretnénk, ha a fiatalok helyben maradnának és otthon képzelnék el a jövőjüket. Ehhez jó szakmára, munkahelyekre és letelepedési lehetőségekre van szükség. A fejlesztési programok kiemelt területe ezért a szakképzés kérdése. Szekszárd már egy évvel ezelőtt megkötötte azt a megállapodást a Szakképző Centrummal, ami ezt a kérdést hivatott kezelni, nemcsak Szekszárdon, hanem a megye teljes területén. A megállapodás egyik célja, hogy növeljük a szakképzésben részt vevő fiatalok és felnőttek létszámát. Másik kiemelt cél, hogy a közeljövőben a megyében megvalósuló atomerőműbővítés biztosította lehetőségeket ki tudjuk használni, a várható kihívások ne érjenek felkészületlenül bennünket. A bővítés az egész megyének, minden településnek, minden itt élőnek óriási lehetőségeket tartogat – fogalmazott Ács Rezső, a megyeszékhely polgármestere a vármegyeházán a megyenapi ünnepi közgyűlésen.

A szakemberhiány ha enyhén is, de az atomerőműben is érezhető. – Mi itt Pakson örülhetünk, hogy van egy van egy olyan szakközépiskolánk, amely biztosítja számunkra a szakember-utánpótlást – fogalmazott Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: míg Magyarországon már markánsan jelentkezik a szakemberhiány, addig náluk még éppen csak érezhető. A következő tíz évben több ezer ember képzésére lesz szükség az 5-6. blokk megépítéséhez és üzemeltetéséhez. Ez nemcsak az ESZI-re, hanem minden képző intézményre nagy feladatot ró.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára