Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Március 02. 09:56, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Több államban is változott a tömeges migráció megítélése

Több államban is változott a tömeges migráció megítélése

Nőtt azoknak az államoknak a száma, amelyek megváltoztatták korábbi álláspontjukat a tömeges bevándorlás kérdésében,

ezzel együtt még mindig ellenzékben vagyunk a fő vonulattal szemben, a magyar álláspontot több esetben támadják - mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Kossuth rádió 180 perc című műsorában, csütörtök reggel.

Bakondi György hozzátette: több ország politikai vezetésének a szintjén is megjelentek azok, akik a külső határok őrizetének a fontosságát, a tömeges, ellenőrizetlen beáramlás megállítását, esetleg a menekültek kérelmeinek az Európai Unió határain kívüli táborokba történő érdemi bírálását, valamint a kibocsátó országoknak a válságövezetekben nyújtandó segítséget szorgalmazzák.

Ez utóbbival kapcsolatban megjegyezte: valószínűleg egy nagyobb, "talán egy Marshall-terv nagyságú segítségnyújtásra" lenne szükség, hogy fejleszteni lehessen a kibocsátó országok munkahelyteremtő, lakosságmegtartó képességét. Azt mondta, ez a segítség csak a tömegeket érinti, sokkal bonyolultabb kérdés, hogy miként lehet megállítani az embercsempész szervezeteket, valamint meggyőzni azokat, akik szerint az illegális, tömeges migráció "jó dolog".

A főtanácsadó szólt arról is, hogy a déli határon megépítendő második kerítéssel, valamint az Országgyűlés előtt lévő, a határőrizeti területen lefolytatott eljárások szigorítását célzó törvényjavaslattal megállíthatják azt "az átszivárgásos, kiskapukat kihasználó módszert", amelyet az utóbbi hónapokban alkalmaztak a migránsok.

Bakondi György az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában a jogszabályváltozásról azt mondta, a szerb határon most két tranzitzóna működik, a változtatás után a menekültkérelmet benyújtóknak a tranzitzónában kell megvárniuk kérelmük jogerős elbírálását. Ezzel megszűnik a kiskapu, hogy az ország belsejében eltűnnek és továbbszöknek Nyugat-Európa felé - jegyezte meg.

Szólt arról is, hogy megkezdődött a két tranzitzóna bővítése, így feltehetően elég lesz a kapacitása a megnövekedett feladatok ellátására. Jelezte azt is, hogy a az ország belsejében nyílt táborokban lévő migránsokat is fokozatosan visszaviszik a tranzitzónákba, és ott maradnak kérelmük elbírálásáig.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során