Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. Április 23. 08:42, szombat | Belföld
Forrás: Gräf Szilvia, az MTI tudósítója jelenti:

Szúrópróbaszerű határellenőrzés kezdődik a burgenlandi-magyar határszakaszon

Szúrópróbaszerű határellenőrzés kezdődik a burgenlandi-magyar határszakaszon

Hétfőn reggel nyolc órától elkezdik a burgenlandi-magyar határszakasz ellenőrzését, az intézkedés négy járást érint, és egyelőre szúrópróbaszerű lesz - közölte az osztrák tartomány rendőrsége pénteken.

A Nezsideri (Bezirk Neusiedl am See), a Kismartoni (Bezirk Eisenstadt-Umgebung), a Nagymartoni (Bezirk Mattersburg) és a Felsőpulyai járás (Bezirk Oberpullendorf) átkelőinél várható ellenőrzés. A burgenlandi rendőrség közlése szerint helyzettől függően további határszakaszokon vezethetnek be hasonló intézkedést.

A burgenlandi rendőrség úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy az embercsempészek elleni súlyponti akció sikeressége miatt nem kívánják megnevezni pontosan, melyik határátkelőknél terveznek hétfőtől a szúrópróbákat.

A rendőrségi közleményben megnevezett térség a magyar oldalon egyebek között a hegyeshalmi, pomogyi, fertőrákosi, jánossomorjai, ágfalvai, zsirai, kópházai, kőszegi és soproni átkelőkkel határos.

Az intézkedést az embercsempészet és az illegális bevándorlás elleni küzdelemmel indokolták. A hatóságok ügyelnek arra, hogy az átkelőforgalmat ne akadályozza a bevezetendő ellenőrzés - közölte a rendőrségre hivatkozva az osztrák közszolgálati média (ORF) internetes oldalán.

A rendőrség közleménye szerint a vizsgálatokat az osztrák határellenőrzési törvény (GrekoG) idevonatkozó passzusa szerint végzik majd, így amennyiben valaki nem felel meg a beutazásról szóló előírásoknak, törvényes eszközökkel megakadályozhatják a továbbutazását.

A határátkelők biztosításához és a zöldhatár érintett szakaszainak felügyeletéhez a rendőrség számára a katonaság nyújt segítséget - olvasható a közleményben. A katonaság munkáját is a belügyminisztérium irányítja.

Az utóbbi napokban Hans Niessl burgenlandi kormányfő arról beszélt, hogy az embercsempészet visszaszorítása érdekében a határellenőrzés fontosabb, mint a kerítésépítés. Tájékoztatása szerint ezekben a hetekben több embercsempészt fognak el Burgenlandban, mint tavaly ilyenkor.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során