Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Július 19. 06:35, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szőlőszem nagyságú szívet műtöttek

Szőlőszem nagyságú szívet műtöttek

Egy életveszélyben lévő babát mentettek meg világklasszis szintű szívműtéttel. A kislány szíve szőlőszem nagyságú volt. A tíz napos Rheya Tooke-nál három végzetes hiányosságot - többek között lyukas szívet - diagnosztizáltak, s egy hagyományos műtétet nem élt volna túl - számol be az esetről a Fox News.

Rheya Tooke-nál 10 napos korában 3 végzetes hiányosságot diagnosztizáltak.
A doktorok azt állapították meg, hogy a nagyjából 2 kilós csecsemő túl kicsi hogy túléljen egy operációt, mivel egy lyuk volt a szívének egyik véredényében, amin át vér szivárgott a tüdejébe, és egy eldeformálódott artériába.

Hasonló műtétet még soha nem végeztek el ilyen fiatal csecsemőn.

A kardiológusok közt úttörőnek számító Dr. Joseph Vettikattil egy apró bemetszést ejtett a baba mellkasán, ideiglenesen átvágva a hibás véredényt, és egy katétert operált be, hogy a vér áramlását elősegítse.

„A cél az volt, hogy a vér eljusson a megfelelő helyekre, és hogy elzárjuk a lyukat, viszont a lány túl kicsi volt, hogy kiállja az operáció megpróbáltatásait” - mondta Dr. Vettikattil, a Southampton University Hospitals NHS Hampshire-i megbízottja.

Rheya most 6 hónapos és otthon növekedik a szülei védelmében, miután a kilenc órás műtét véglegesen kigyógyította betegségéből.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Életmód

Ferencz Orsolya: az űrtechnológia fontos sarokköve a világgazdaságnak

Az űrtechnológia fontos sarokköve annak, hogy a világgazdaság üzemelni és fejlődni tudjon - mondta Ferencz Orsolya az eddigi legnagyobb magyar repülő űreszköz, a Thermal Guard Assembly (TGA) pénteki bemutatóján Miskolcon.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Életmód

Bodrogi 90 - Gálaműsorral köszöntik a Kossuth-díjas színészt