Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Augusztus 29. 09:08, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Szimfonik Liv3 - Milkovics Mátyás zenei rendező a koncertről

Szimfonik Liv3 - Milkovics Mátyás zenei rendező a koncertről

Immár harmadszor rendezik meg a Szimfonik Live című koncertet. A közmédia napján, szeptember 7-én este harminc könnyűzenei énekes ad elő egy-egy ismert hazai vagy nemzetközi slágert az MR Szimfonikusok kíséretében a budapesti Millenáris parkban.

Az idei produkció címe stílszerűen Szimfonik Liv3, a próbák már hetek óta zajlanak, a koncerten ezúttal a rádió férfi-, női és gyerekkórusa is részt vesz.
Milkovics Mátyás zenei rendező az MTI-nek elmondta: zenekarával, a Neóval fellépett a tavalyi Szimfonik Live-on, 2012 áprilisa óta pedig önálló rovata van a Petőfi Rádió Kultúrfitnesz című műsorában, amelyben slágereket elemez zeneileg. "Valószínűleg e két dolog sikere játszott közre abban, hogy felkérést kaptam az idei koncert zenei rendezésére".
A Szimfonik Live-ban tavaly és tavalyelőtt ismert és népszerű hazai zenekarok, énekesek saját dalaikat adták elő szimfonikus átiratban, idén magyar és külföldi slágerek hangzanak el a hetvenes évektől napjainkig, olyan zenék, amelyek közel állnak a Petőfi Rádió szellemiségéhez.
"Óhatatlan, hogy abból a mintegy háromszáz dalból, amelyet az elmúlt több mint egy év során a Kultúrfitneszben elemeztem, jó néhány belekerül az idei műsorba. Példaként említhetem Gotye Somebody That I Used To Know című dalát, amelyet a Szimfonik Liv3-on Fábián Juli fog énekelni, a Rudimental Not Giving In-jét, amelyet Kovács Katitól hallhat a közönség, vagy a Basement Jaxx Good Luck-ját, utóbbit Judie Jay adja elő" - sorolta Milkovics Mátyás.
A mai slágerek mellett elhangzanak évtizedekkel ezelőtti slágerek is, köztük a Beatles Here Comes The Sun-ja az MR Vegyes Karától, Szécsi Pál Távolléte a Vad Fruttikból ismert Likó Marcelltől vagy Hofi Géza Lazítani-ja a Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO) frontemberétől, KRSA-tól.
A legtöbb esetben a produkció kérte fel az énekeseket egy-egy dal előadására, ám például Lovasi András maga választotta, hogy elénekelje Chris Isaak nyolcvanas évekbeli slágerét, a Blue Hotelt. A fellépők között lesz még mások mellett Zorán, Mező Misi, Radics Gigi, Alba Hyseni, Dorogi Péter (Intim Torna Illegál), Szirtes Edina Mókus, Baricz Gergő, Vitáris Iván (Ivan & the Parazol), Sena, MC Columbo (Irie Maffia, Brains), Walkó Csaba (Compact Disco), Németh Juci, Beck Zoltán (30Y), Fehér Balázs (Carbonfools), Manoya, Kardos-Horváth János (Kaukázus) vagy Szűcs Krisztián (Heaven Street Seven) is.
A Szimfonik Live 2011-es és 2012-es koncertjén kiemelkedő szerepet játszott Balogh Sándor, aki a szimfonikus átiratok többségét elkészítette. Ő most is a "fedélzeten van", ezúttal tíz dalt hangszerelt át, és természetesen az MR Szimfonikusokat vezényli.
"A munka úgy zajlott, hogy először én elkészítettem a dalok popzenei hangszerelését és szerkezetét. Utána a harminc dalt testvériesen elosztottuk háromfelé Balogh Sándorral, valamint Subicz Gáborral, a PASO trombitásával, aki tavaly már szintén közreműködött több dal hangszerelőjeként. Mindenki a saját világának és ízlésének megfelelő dalokat kapta" - elevenítette fel a zenei rendező.
Megemlítette, hogy a Neo által tavaly a Szimfonik Live-on előadott három dal szimfonikus átiratait ő készítette, és a zenekar pályafutása során korábban is többször kirándult ebben a világban. "Már az 1999-ben megjelent első Neo-lemezen, az Elektrogramon dolgoztunk az MR Szimfonikusokkal, a Minden lében két kanál című tévésorozat zenéjének feldolgozásához készítettünk egy nagy szimfonikus arrange-t Persuaders címmel. Használtunk szimfonikus hangszerelést a Kontroll filmzenéhez is".
Szeptember 7-én a Millenáris parkban az MR Szimfonikusok és az énekesek mellett egy rockzenekar is színpadon lesz, ebben Ábrahám Zsolt, a Heaven Street Seven gitárosa, Gátos Bálint, a Váczi Eszter és a Szörp zenekar basszusgitárosa, Benedek Tamás, a Neo dobosa, valamint Milkovics Mátyás, a Neo billentyűse szerepel.
"Egy szimfonikus megszólalásnak elementáris élménye van, mind zeneileg, mind akusztikailag, de ezzel általában csak a klasszikus zene kedvelői találkoznak. Szerintem minél több olyan produkció van, amely a könnyűzenébe is képes ízlésesen belevinni a szimfonikusokat, annál többen kedvelik meg az igényes, minőségi zenét. A popzene nyilván sokkal leegyszerűsítettebb, repetitívebb, de a technológiai fejlődés következtében egyre elérhetőbb az otthoni komputeres zenélés, amelyben ugyanúgy ott van a vonósok, fúvósok használatának lehetősége, ami jó" - fejtette ki Milkovics Mátyás az MTI-nek.

Címkék: Kultúra-zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.