Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Március 20. 14:59, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Simon-ügy - Magnet Bank: nem követettek el szabálytalanságot az alkalmazottak a kilenc bissau-guineai számla nyitásakor

Simon-ügy - Magnet Bank: nem követettek el szabálytalanságot az alkalmazottak a kilenc bissau-guineai számla nyitásakor

Nem követettek el szabálytalanságot a Magnet Bank alkalmazottai a bissau-guineai számlák nyitásakor - közölte a bank elnöke az Indexen csütörtökön megjelent interjúban. A hírportál információi szerint Simon Gábor, az MSZP volt elnökhelyettese mellett további nyolc magyar állampolgárnak is volt bissau-guineai útlevélre nyitott számlája a bankban.

Fáy Zsolt elmondta, hogy a Simon-ügy kirobbanása után alapos belső vizsgálatot folytattak le, ekkor derült ki, hogy az elmúlt hónapokban a bank 40 ezer ügyfele között felbukkant kilenc "afrikai" is.
A Magnet Bank vezetője szerint mind a kilenc bissaui ügyfél 2013. november és 2014. február között jelentkezett be a banknál.
Az Index-interjúban a bankelnök határozottan cáfolta azt, hogy a pénzintézet alkalmazottai hibáztak az ügyben. Szerinte minden esetben követték a megfelelő előírásokat, és a rendelkezésre álló dokumentumok alapján ellenőrizték az adatok valódiságát. A bank nem vonhatta kétségbe az afrikai okmányok eredetiségét, hiszen azokat az adott ország hatóságai állították ki - olvasható a hírportálon.
Fáy Zsolt egyedi számlákról a banktitkokra vonatkozó előírások miatt nem nyilatkozott, a "bissauiak csoportjáról" viszont annyit elárult, hogy közülük nyolcan az Andrássy úti fiókban személyesen nyitották meg számlájukat, egyikük személyazonosságát pedig internetes számlaigénylés után az ügyfél lakásán ellenőrizték az alkalmazottak.
A "csoport" nyolc tagjánál a nyitás után egyáltalán nem volt pénzmozgás a számláján, így azokról pénzmosás gyanúja miatt sem kellett figyelni. A kilencedik bissaui pénzbefizetéseiről viszont a tiltás miatt nem adhatnak ki hivatalos adatokat a nyilvánosság számára - írta az Index.
A lap emlékeztet arra, hogy információik szerint Simon Gábor az afrikai okmány segítségével 75 millió forintnak megfelelő összeget tartott Gabriel Derdak bissaui állampolgárként a pénzintézetben. Bissaui papírokkal nyitott számlája volt a Sólyom Airlines-ügyben ismertté vált Welsz Tamásnak, akit Simon segítőjének tartanak és Fürst György, korábbi VI. kerületi szocialista alpolgármesternek - közölte saját információira hivatkozva az Index.
Az előzetes letartóztatásban lévő Simon Gábor volt MSZP-s országgyűlési képviselőt, az MSZP volt elnökhelyettesét adócsalással, magánokirat-hamisítással, valamint felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással gyanúsítják. A Magyar Nemzet február 4-én írt arról, hogy egy bécsi számlán Simon Gábornak több száz millió forintja van, amit nem tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során