Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2014. Március 27. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Őssejt segítségével kezelnék a bipoláris zavart

Őssejt segítségével kezelnék a bipoláris zavart

A bipoláris zavar kapcsán sok megválaszolatlan kérdés van, többek között, hogy mi is okozza a betegséget valójában és miért olyan nehéz rá megfelelő kezelést találni.

Most azonban a kutatók nagy lépést tettek előre annak érdekében, hogy megfejtsék a betegség komplex titkait - adta hírül a Fox News.

A Michigan Orvostudományi Egyetem szakemberei bipoláris zavarral küzdőktől vett hámsejteket alakítottak át olyan neuronokká, amelyek utánozni tudták az agyukban található idegsejtek működését. Ezt követően azt összehasonlították egészséges emberektől vett idegi őssejtek mechanizmusával, illetve megnézték, hogy a bipoláris zavarral küzdők agyában lévő neuronok hogyan reagálnak a gyógyszeres kezelésre.

Dr. Melvin McInnis, a tanulmány szerzője elmondta, hogyha meg tudnák érteni ezeknek az idegsejteknek a működésével kapcsolatos alapvető biológiai problémákat, jobban belelátnának a betegség hátterébe és ezzel egyénre szabott kezeléseket tudnának kidolgozni.

A bipoláris zavar vagy más néven mániás depresszió során a páciens olyan szélsőséges hangulatváltozásokon megy át, ami a túlzott energiától a mély depresszióig számos állapotot felölel. Kezelése a legtöbb esetben lítiummal történik.

Az őssejt gének expressziója során rendkívül speciális különbségeket véltek felfedezni a betegséggel küzdők agysejtjeiben. A bipoláris zavarral küzdőknél magasabb a membrán receptorok termelődése összehasonlítva egészséges társaikkal. Ez azt sugallja, hogy az agy korai fejlődése során jelentkező genetikai különbségekben kell keresni a betegség kialakulásának eredetét.

Mindemellett a mániás depresszióval küzdők és egészségesek idegsejtjei másképpen reagáltak a lítiumra. Bár a vizsgált őssejtek nem normalizálódtak teljesen, de a betegséggel küzdőknél nyugtató hatással volt a gyógyszer a sejtekre.

A tanulmány szerint őssejtek vizsgálatának segítségével a pszichiáterek egyénre szabott kezelési módszereket dolgozhatnának ki.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:39, kedd | Életmód

Megkezdődött a MOHU textilgyűjtőkonténer-telepítési programja

Megkezdődött a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. textilgyűjtőkonténer-telepítési programja - közölte a cég kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:38, kedd | Életmód

AM: a méhészet az agrárium egyik legfontosabb ágazata

2024. Április 30. 06:00, kedd | Életmód

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Életmód

Kétezer boltban csak magyar zene szól egy napig

Több mint kétezer üzletben, szállodában, étteremben és benzinkúton kizárólag magyar zene szól május 9-én.