Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2021. Szeptember 04. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: Kriják Krisztina, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Nőtt a fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában is

Nőtt a fertőzöttek száma Horvátországban és Szlovéniában is

Horvátországban és Szlovéniában is nőtt az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma a múlt héthez képest - derült ki a válságstábok pénteki jelentéséből.

Szlovéniában a hétnapos átlag százezer főre vetítve jelenleg 501, és magas, 18,5 százalék a pozitív tesztek aránya. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) csütörtöki jelentése szerint az egész ország átkerült a piros, súlyosan fertőzött régiók listájára.

Péntekre 610 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki. A vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben az elmúlt napon nem halt meg senki. A koronavírusos betegek közül 180-an vannak kórházban, 41-en intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 998 476-an kaptak védőoltást, közülük 912 243-an már a második adagon is túl vannak. Ez az oltásra jogosult lakosság 47, illetve 43 százaléka.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 816 új esetet azonosítottak, így a járvány kezdete óta a SARS-CoV-2 koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 376 ezret. A vírus okozta Covid-19 betegségben az elmúlt napon hat beteg halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8355-re emelkedett. Kórházban 457 beteget ápolnak, 57-en vannak lélegeztetőgépen.

Vili Beros horvát egészségügyi miniszter közölte: a kórházban kezelt betegek száma a kétszerese, az intenzív osztályok kezelt betegek száma pedig a háromszorosa a tavaly ilyenkori adatnak. A múlt héthez képest 31 százalékkal nőtt az újonnan azonosított fertőzöttek száma is.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 734 997-en kaptak védőoltást - a jogosultak 42,7, a felnőtt lakosság 51,3 százaléka -, közülük 1 624 041-en már a második adagot is.

Az ECDC Horvátország több régióját is a legszigorúbb, piros besorolás alá helyezte. A tengermellék ugyanakkor továbbra is az enyhébb, narancssárga, azaz kockázatos besorolás alá esik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.