Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Március 07. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

NFM: vannak még tartalékok a távhő árának csökkentésében

NFM: vannak még tartalékok a távhő árának csökkentésében

A technológia korszerűsítése és a hatékonyság növelése további díjcsökkentés lehetőségét teremtheti meg a távhőellátásban - jelentette ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) helyettes államtitkára a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége és a Kecskeméti Termostar Kft. csütörtöki sajtótájékoztatóján, Kecskeméten.

Hizó Ferenc közölte: a kabinet széles körben támogatja az energetika fejlesztését, ezen belül elkötelezett a távhőszolgáltatás korszerűsítése mellett, és a rendszer gazdaságosabbá tétele érdekében annak kiterjesztését is szorgalmazza. Rámutatott: a távhő az egyik legbiztonságosabb fűtési forma, melynek modernizálásához az uniós források is eredményesen felhasználhatók. Így a versenyképesség és a hatékonyság növelésével a szolgáltatás árcsökkentésében további tartalékok rejlenek.

Elmondta: közel 100 városban van távhőszolgáltatás Magyarországon, a hazai lakásállomány 15 százalékát fűtik távhővel, és az arány Budapesten eléri a 30 százalékot. A nyugati országokban ugyanakkor a távhő ellátottság aránya 50-90 százalékos, így nálunk még van potenciál a növekedésben – tette hozzá. Jelezte: az idén első alkalommal megrendezett Távhőszolgáltatás Napját a kormány és a tárca is jó kezdeményezésnek tartja. Szólt arról is: a korábbi panelpályázatokat forráshiánnyal vette át a kabinet, ám megteremtették az eddig le nem zárt beruházások befejezésének feltételeit és további energiahatékonysági programok indítását is tervezik, melyek az ellátórendszerek, hőközpontok modernizálásával és a megújuló energiaforrások elterjesztésével is foglalkoznak majd.

Fekete Csaba, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének elnöke az eseményen kiemelte: a kecskeméti távhőszolgáltatás kiemelkedő és pozitív példa Magyarországon, ahol közel 100 szolgáltató több mint 600 000 lakást lát el távhővel. Az energiafelhasználásnak ez a módja a szektor lényeges eleme, hiszen hatékony, takarékos és környezettudatos. Mindezért az ágazaton belül a távhő-szolgáltatók tették a legtöbbet az elmúlt 10-15 évben – fogalmazott. Hangsúlyozta: a szövetség számos programot indított a fogyasztók energiatudatosságának erősítése érdekében. Az országos rendezvénysorozat központi helyszíne, Kecskemét mellett az idei, hagyományteremtő távhő-szolgáltatási nap során Miskolcon, Kaposváron, Szombathelyen, Győrben, Ózdon, Pécsen és Budapesten is tartanak szemléletformáló rendezvényeket, nyílt napokat.

A Bács megyeszékhelyen már régen elkezdődött a rezsicsökkentés, melyben a helyi távhő-szolgáltató stratégiai szerepet vállal – mondta Zombor Gábor (Fidesz-KDNP), Kecskemét polgármestere. A Termostar Kft-t a város megbízható, innovatív, fejlődőképes és környezettudatos cégének nevezte, amely több mint 11 ezer háztartás szolgáltatója.

Hangsúlyozta, hogy Kecskemét a por- és pollenszennyezettség szempontjából nehezebb helyzetben lévő települések közé tartozik, ezért itt minden környezetkímélő fejlesztés kiemelt jelentőségű. Ezek között említette, hogy a városban korábban több ezer lakás újult meg a panelprogram keretében, több milliárd forintból. Kiemelte, hogy egy tervezett nagyberuházás új, környezettudatos, olcsóbb energiaforrások bevonását teszi lehetővé a társaság számára. Ehhez pályázati lehetőségre vár a biomassza, illetve faapríték hasznosítása és egy elnyert támogatásnak köszönhetően rövidesen elkezdődhet a geotermikus energia hasznosítása.

Zombor Gábor kijelentette, mivel Kecskeméten a Termostar többségi közösségi tulajdonban van, megoldható a szolgáltatás nonprofittá tétele. A városban 14 éve azonos szinten van a távhő alapdíja, ez 2-3 milliárd forint megtakarítást jelentett eddig a lakosoknak. Egy újabb panelprogram elindítása, kiterjesztése további segítséget jelenthet a fogyasztóknak, ehhez az önkormányzat a továbbiakban is kész hozzájárulni – tette hozzá. Horváth Attila, a Kecskeméti Termostar Kft. ügyvezető igazgatója arról beszélt: a megyeszékhelyen 1963 óta működik távhőszolgáltatás, amely ma 40 ezer embert és 700 egyéb felhasználót lát el. A cég 4 gázmotorral rendelkezik, tavaly új füstgáz-hőhasznosító rendszerbe állításával több, mint 6 százalék megtakarítást ért el és 550 millió forintból fél év alatt új vezetékszakaszt is kiépített.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során