Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. November 12. 08:33, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Narancs riasztás érvényes Tolna megyére

Narancs riasztás érvényes Tolna megyére

Tolna megyére a lehulló csapadék miatt adtak ki figyelmeztetést, a magasabban fekvő részekre megérkezik a hó is a hétvégén

Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: szombat reggelig az északkeleti megyék kivételével sokfelé várható nagy mennyiségű eső; a Dunántúlon és a középső országrészben nagy területen várható 10-25 milliméter eső, a Dunántúlon több helyen a 30 millimétert is megközelítheti. A magasabban fekvő részeken már szombatra virradóra az esőt egyre inkább havas eső, havazás válthatja fel.

Somogy, Tolna és Zala megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki, mert ezekben a megyékben 24 óra alatt 30 milliméternél is több eső hullhat.

Szintén a sok eső miatt Budapestre és Pest megyére, valamint Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Vas és Veszprém megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki szombatra.

Emellett szombaton az északira forduló szél a Nyugat-Dunántúlon viharossá fokozódik. Emiatt Vas, Veszprém és Zala megyében adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Vas és Veszprém megyére a havazás és hófúvás veszélye miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést. Ezeken a területeken szombaton 12 óra alatt 5 centiméternél több hó is hullhat, és a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat is emelhet.

A legtöbb hó szombaton napközben az Alpokalján és a Dunántúli-középhegységben valószínű, általában 5 centiméter eshet. Helyenként (a legmagasabban fekvő részeken) azonban ennél nagyobb mennyiség is hullhat.

A kevéssel 0 fok feletti hőmérséklet miatt szombaton a déli óráktól tapadó hó is várható a Győr-Baja vonaltól nyugatra. A nagyobb mennyiségű tapadó hó a Zalai-, Somogyi-dombságban és a Mecsekben valószínű – tették hozzá. Az előrejelzés szerint szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 1 és plusz 6 Celsius-fok között valószínű. A legmagasabb hőmérséklet 1 és 9 fok között alakul, de a Dunántúlon délután ennél már pár fokkal hidegebb lesz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni