Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Május 09. 06:09, szombat | Külföld
Forrás: Noll Katalin, az MTI tudósítója jelenti:

Megszülethet a német-osztrák megállapodás a határellenőrzések esetleges feloldásáról

Megszülethet a német-osztrák megállapodás a határellenőrzések esetleges feloldásáról

Az elkövetkező hetekben megszülethet Ausztria megállapodása Németországgal a határellenőrzések esetleges feloldásáról

- jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár azt követően, hogy pénteken egy internetes "kerekasztal-beszélgetés" keretében egyeztetett a vendéglátóipari ágazat több ezer képviselőjével.

A kancellár részvételével tartott videokonferenciára Ausztria különböző részeiből hatezer vendéglátós jelentkezett be. Az egyeztetés fő témája az volt, hogyan lehet újraindítani a vendéglátóipart. Kurz elismerte, hogy a koronavírus-járvány okozta válság gazdaságilag nehéz helyzetbe hozta az utazásszervezőket, a vendéglátásban, a turizmusban dolgozókat. Ígéretet tett arra, hogy a vendéglátó-ágazat számára is hamarosan meghirdetnek egy adókedvezményeket és egyéb könnyítéseket tartalmazó segélycsomagot, hogy lehetővé tegyék számukra az újraindulást.

Kurz leszögezte: az ágazat fellendítése szempontjából lényeges az is, hogy a külföldi vendégek számára mikortól válik lehetővé az Ausztriába történő beutazás. A határnyitás kérdését ugyanakkor az Európai Bizottsággal és a szomszédos országokkal is megvitatják, hogy igazságos szabályozást vezessenek be - tette hozzá. Úgy vélte: Németországgal biztosan létrejön a megállapodás a határellenőrzések feloldásáról, illetve az utazási korlátozások eltörléséről, mihelyt késznek mutatkozik rá".

Arról is beszélt, hogy a vendéglátóipari ágazat működését összhangba kell hozni az egészségvédelemmel. "Határok nélküli Európát akarunk, mindenekelőtt szabad utazási lehetőséget minden olyan országba, ahova az egészségpolitikai szempontból lehetséges" - hangsúlyozta.

Karl Nehammer belügyminiszter ugyancsak lehetségesnek nevezte a határellenőrzések feloldását már a közeljövőben Ausztria és néhány szomszédos ország között. A tárcavezető Németországot, Csehországot, Szlovákiát és Svájcot említette, úgy vélve, hogy ezekben az országokban Ausztriához hasonlóan jó eredményeket értek el a koronavírus terjedésének visszaszorításában. "Mindenki számára egyértelmű, hogy meg kell határoznia azt az időpontot, amikortól már várhatóan nem szükségesek a határellenőrzések" - szögezte le.

Elisabeth Köstinger turizmusért felelős miniszter megerősítette, hogy május 15-én kinyithatnak a vendéglátóhelyek Ausztriában. Felhívta ugyanakkor a figyelmet a továbbra is érvényben lévő óvintézkedések betartására; az éttermekben, kávézókban, bárokban kötelező lesz egyebek mellett az egyméteres távolság betartása, a pincéreknek a szájmaszk viselése, a vendégeknek pedig ajánlott előzetesen asztalt foglalniuk, hogy megkönnyítsék az üzemeltetők dolgát.

Az osztrák turizmus forgalmának jelentős részét a német vendégek teszik ki. 2019-ben az Ausztriában eltöltött 79 millió vendégéjszaka 37 százalékát német turisták foglalták le, míg a helyi osztrákok 30 százalékát. A turizmust és a szabadidős tevékenységeket tömörítő ágazat a GDP 15,4 százalékát teszi ki Ausztriában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.