Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Július 01. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: MTI

Kurultaj - Ismét megrendezik Bugacon a hagyományőrzők találkozóját

Kurultaj - Ismét megrendezik Bugacon a hagyományőrzők találkozóját

Augusztus második hétvégéjén ismét megrendezik Bugacon a Kurultaj találkozót, amelyen a Kárpát-medence magyar hagyományőrzői, valamint a kazahsztáni madjar törzs képviselői mellett az összes hun-türk tudatú nép képviselteti magát.

Bíró András Zsolt, a rendezvény szervezője az MTI-nek elmondta, hogy az augusztus 11. és 13. között rendezendő Kurultajra - melynek Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke a fővédnöke - a Turán Szövetség hívására 111 csapat érkezik Bugacra, ahol képviseltetik magukat Erdély, Kárpátalja és a Délvidék hagyományőrzői is.
A Magyar Természettudományi Múzeum embertani tárának kutatója szerint a találkozó az ázsiai lovas-nomád népekkel való rokonság révén egy nagy törzsi gyűlés. A Kurultaj a magyar ősöknek és a magyar történelem nagy alakjainak állít közös emléket és olyan összekötő kapcsokat keres, ami az egész Kárpát-medencei magyarságot egyesíteni tudja - fogalmazott a kutató.
A három napos Kurultajon 24 nemzet képviseli magát és 47 olyan program lesz, ahol a hun-türk tudatú népek képviselői kultúrájukból adnak ízelítőt.
Bíró András Zsolt beszámolt arról, hogy 2006-ban egy magyar-kazah kutatócsoporttal felkeresték az ország Torgaj vidékén élő madjar törzs tagjait, akik 3000-3500-an vannak, de van egy madjar törzs Üzbegisztánban is és az ő képviselőik is eljönnek a Kurultajra.
Az augusztusi Kurultaj hagyományőrző találkozót harmadik alkalommal rendezik meg. Először 2008-ban a Kunszentmiklós melletti Bösztörpusztán, majd 2010-ben Bugacon volt a találkozó. A 2010-es rendezvény 3 napján csaknem 150 ezer látogató tekintette meg a hagyományőrzők bemutatóit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során