Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2020. Július 04. 18:22, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Július közepéig várja a kerékpárosbarát pályázatokat az ITM

Július közepéig várja a kerékpárosbarát pályázatokat az ITM

Július 15-én délig elektronikus úton lehet jelentkezni a kerékpáros település és a kerékpárosbarát Magyarország idei pályázati kiírásaira - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szombaton az MTI-vel.

Közleményük szerint az ITM a helyi önkormányzatok, közintézmények és vállalkozások kerékpározásra ösztönző intézkedéseit, támogató hozzáállását ismeri el a kerékpárosbarát település és kerékpárosbarát munkahely címekkel.

Hangsúlyozták: a kerékpározásnak az egyik legalacsonyabb a helyigénye a városi közlekedésben. Rövidebb távokon a leggyorsabb eljutási lehetőséget biztosítja, mert a torlódások nem késleltetik a biciklistákat, és parkolóhelyet sem kell keresniük. A biciklizés nagymértékben hozzájárul a környezetbarát, fenntartható közlekedéshez, hatékony eszköze az egészségmegőrzésnek is - tették hozzá.

A kerékpáros forgalom részarányának növelését a közlekedésben az infrastruktúra fejlesztése mellett az eredményes szemléletformálás segítheti elő. A közlekedési módot a biciklisták igényeivel közvetlenül találkozó önkormányzatok és munkaadók hatékonyabban népszerűsíthetik, erre bátorítanak a kerékpárosbarát címek is, amelyekkel jelenleg kilenc település és tizenegy munkahely büszkélkedhet - írták.

A közleményben idézték Mosóczi Lászlót, az ITM közlekedéspolitikáért felelős államtitkárát, aki hangsúlyozta: a kormány határozottan támogatja a kerékpározás térnyerését az autós közlekedés azonos szabadságfokot, közvetlen eljutást biztosító alternatívájaként. Emlékeztetett: 2010 óta mintegy 1300 kilométer új kerékpáros útvonalat fejlesztettek Magyarországon, a teljes kerékpározható hálózat hossza pedig a kiépített és kijelölt utakat is beleértve, 2030-ra megközelíti a 15 ezer kilométert.

A kényelmesebbé és biztonságosabbá váló kerékpározás egyre több helyen kínálhat ésszerű alternatívát az egyéni autóhasználattal szemben a mindennapokban, vonzó kikapcsolódási lehetőséget a hétvégéken, a vakáció idején - emelte ki Mosóczi László.

Az ITM tájékoztatása szerint a pályázatra négy-négy kategóriában jelentkezhetnek a munkahelyek - multi, nagyvállalat, kkv és közintézmény -, valamint a települések - megyei jogú város vagy fővárosi kerület, város, nagyközség, illetve község -, a regisztrációs felület a Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. honlapján érhető el (http://www.kti.hu/kerekparosbarat-regisztracio/).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni