Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Augusztus 12. 14:41, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Új terápia segíti a pitvarfibrilláció okozta stroke megelőzését

Új terápia segíti a pitvarfibrilláció okozta stroke megelőzését

Gyakori szívritmuszavarban, a pitvarfibrillációban szenvedő betegek esetében ötször nagyobb a stroke kockázata mint az átlagnépességben, ezért az érintettek - terápia részeként - véralvadásgátló készítményeket szednek.

Számukra most, 50 év után először, új gyógyszert törzskönyveztek Európában, amely akár 35 százalékkal több stroke-ot előz meg, mint az eddigi gyógyszerek.

Életük folyamán a 40 évesnél idősebb felnőttek egynegyedében alakul ki rendszeres szívritmuszavar, amely Európában mintegy 4,5 millió embert érint. Ha a szív nem egyenletes ritmusban ver, azaz pitvarfibrilláció, vagy pitvar remegés alakul ki, jelentősen megnövekszik a stroke kockázata, mivel a szívben vérpangás léphet fel, ami vérrögök képződéséhez vezethet. Ezek továbbsodródva elzárhatják az agyi ereket, és szélütést okozhatnak.

A pitvarfibrilláció okozta stroke gyakran súlyosabb következményekkel jár, mint a nem pitvarfibrilláció okozta stroke, mivel a pitvarban keletkező véralvadékok gyakran igen nagyméretűek, és ezért az agy főbb ereit zárják el. Ez nagyobb mértékű rokkantsághoz vezethet, és többek között súlyosabb fokú működés kiesés, vagy akár beszédképtelenség is kialakulhat.

A most törzskönyvezett készítmény, amelyet nem billentyű eredetű pitvarfibrillációban szenvedő betegek kezelésére hagyott jóvá az Európai Bizottság, a stroke megelőzésére engedélyezett véralvadásgátlók között több mint 50 év óta a legnagyobb előrelépésnek tekintett gyógyszer.

Az engedély kiadása a RE-LY vizsgálat eredményein alapul, amely a legnagyobb szabású publikált tanulmány ezen a területen, 18 113 beteg részvételével zajlott. Az eredmények szerint az új szájon át szedhető véralvadásgátló akár 35 százalékkal is képes csökkenteni a stroke és a szisztémás embolizáció kialakulásának kockázatát az eddigi véralvadásgátló terápiákhoz képest.
Ez a készítmény kiemelkedő lehetőséget kínál a pitvarfibrillációban kialakuló stroke megelőzésére. Hatékonyságán és biztonságosságán túl további előnye, hogy jelentősen kevesebb koponyaűri vérzéssel jár, emellett nincs szükség a véralvadás rendszeres ellenőrzésére és a gyógyszeradag módosítására, amely eddig nagymértékben nehezítette meg a terápiát a beteg és az orvos számára egyaránt.

Világszerte évente mintegy 3 millió ember szenved el pitvarfibrillációval összefüggő stroke-ot. A magyar lakosság körében évente mintegy 45 ezren esnek át stroke-on, amelyek harmada szív- és érrendszeri eredetű.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: gyógyszer

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni