Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Augusztus 01. 13:09, szerda | Kék hírek
Forrás: MTI

Új bíróhoz került a 22 rendbeli emberölés előkészületével vádolt Somogyi Ábel ügye

Új bíróhoz került a 22 rendbeli emberölés előkészületével vádolt Somogyi Ábel ügye

Új bíróhoz került a 22 rendbeli emberölés előkészületével vádolt Somogyi Ábel elsőfokú büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken - közölte Futó Barnabás ügyvéd szerdán az MTI-vel.

A másfél éve elkezdődött büntetőper bizonyítása már a végéhez közeledett, ám most a szeptemberre kitűzött tárgyalást az új bíró elhalasztotta és majd hivatalból jelöl ki másik határnapot - tette hozzá Somogyi Ábel védője.
A vádirat szerint a kiemelkedő intellektuális képességekkel rendelkező fiatal joghallgatóban évekkel ezelőtt, a finnországi, németországi és egyesült államokbeli iskolai mészárlások hatására merült fel, hogy fegyvert szerez, és az egyetemen annyi diákot öl meg, amennyit csak tud, majd végez magával is. A 2006-tól elfogásáig az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tanuló Somogyi Ábel részletes tervet dolgozott ki, belépett egy sportlövész egyesületbe, engedélyeket szerzett, 2009 őszén legálisan lőfegyvert vásárolt és azt tervezte: valamelyik nagy bevásárlóközpontban lelő legalább huszonkét embert, hogy minden egyes életévéért egy-egy ember életével álljon bosszút. A vádlott a tervezett mészárlást nem hajtotta végre.
Futó Barnabás szerdán elmondta: a bíróság tájékoztatása szerint a büntető tanács eddigi elnökének áthelyezése a bíróváltozás oka.
Arra a kérdésre, hogy mindez jelentős késedelmet okoz-e, a szakember elmondta: a jelenlegi szabályok szerint ilyen esetben már nem kell feltétlenül megismételni az egész eljárást, de az iratok ismertetése kötelező, ami önmagában is több tárgyalást vehet igénybe.
A 2011. március 29-én megkezdődött büntetőperben már meghallgatták a tanúkat és több szakértőt. Jelenleg a vádlott beszámíthatóságával, illetve cukorbetegségével kapcsolatos szakvéleményekre várnak az eljárás résztvevői, de az új bírónak természetesen van lehetősége, hogy az általa szükségesnek ítélt módon további bizonyítást is elrendeljen - fűzte hozzá Futó Barnabás.
Az emberölés előkészülete mellett súlyos egészségromlást okozó testi sértés és fegyveres garázdaság is szerepel a vádban. Az előbbit az ügyészség szerint évekkel ezelőtt nagymamájának sérelmére követte el a fiatalember, az utóbbit pedig azzal valósította meg, hogy gázpisztolyával kilőtt a lakásuk ajtaján a lépcsőházba. A vádbeli cselekményekért a törvény szerint akár hét és fél éves szabadságvesztés is kiszabható.
Somogyi Ábel a rendőrségen még részletesen beszélt a tervezett cselekményekről, később már tagadta bűnösségét, és úgy vélte, hogy nyomozati vallomása nem is használható fel ellene. Az elmeszakértők közül volt, aki teljesen beszámíthatónak tartotta, de volt olyan is, aki szerint csak korlátozottan képes felismerni tettei társadalomra veszélyességét, ez pedig jelentős enyhítő körülmény lehet majd a büntetéskiszabásnál.
Somogyi Ábelt 2010 februárjában fogták el a rendőrök. Ennek előzménye az volt, hogy egyik egyetemi csoporttársnőjét megrémítette a fiúval folytatott telefonbeszélgetés tartalma és hangvétele, egy csoporttársával közösen megnézte a fiú verseit tartalmazó blogot és ebből, valamint a vádlott korábbi, iskolai mészárlásokat dicsőítő megnyilvánulásaiból arra következtetett, hogy diáktársuk iskolai lövöldözésre készül, ezért értesítette a rendőrséget.
Somogyi Ábel elfogását követően egy év nyolc hónapot töltött előzetes letartóztatásban, illetve volt az igazságügyi elmemegfigyelő intézetben is, háromnegyed éve szabadlábon védekezhet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 22. 10:09, hétfő | Kék hírek

Elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát, úgy rabolt pénzt és drogot

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát és pénzt, valamint drogot rabolt.

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Kék hírek

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt halálos közlekedési baleset feltételezett okozója ellen, aki segítségnyújtás nélkül menekült el a helyszínről csütörtökön