Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2016. Augusztus 16. 06:00, kedd | Helyi
Forrás: TMKH, fotó: frsz.hu

Illetményemelés a járási hivatalokban

Illetményemelés a járási hivatalokban

Az új karrierút tisztázza a felelősségi viszonyokat és elvárja a teljesítményt, cserébe viszont megfelelő fizetést és előmeneteli lehetőséget kínál.

2016. július 1. napján lépett hatályba az állami tisztviselőkről szóló törvény. A törvény hatályba lépésével a járási hivatalok kormánytisztviselői állami tisztviselők lettek. Az új szabályozás révén a Kormány olyan állami tisztviselő kart kíván létrehozni, amelynek tagjai számára megteremti azt a lehetőséget, hogy munkájával egész életen át a hazáját, polgártársait szolgálja. Az új karrierút tisztázza a felelősségi viszonyokat és elvárja a teljesítményt, cserébe viszont megfelelő fizetést és előmeneteli lehetőséget kínál.

Augusztus hónapban megkapták az új törvény szerinti, immár emelt illetményüket a járási hivatalok munkatársai. A bérek átlagosan 30, de egyes járási hivatali ügyintézők esetében akár 50-70 százalékkal is emelkedtek.

Az illetményrendszer mellett átalakításra kerültek a jubileumi jutalom és a végkielégítés feltételei (teljesítményhez kötötten), a béren kívüli juttatások is. Mindemellett a továbbképzési rendszer is jelentős átalakításon megy keresztül.

Az új jogviszony létesítésének feltétele – felmenő rendszerben – a Nemzeti Közszolgálati Egyetem által meghirdetett képzés elvégzése, illetve az NKE-n megszerzett diploma, a jogviszony fenntartásához szükséges lesz az NKE szakma specifikus továbbképzéseinek elvégzése is.
Az előmeneteli feltételek között kiemelt szerepet kap a végzettség, egyéb képzettség, további szakmai képzések teljesítése, a szakmai tapasztalat és szolgálati idő, a többletfeladatok vállalása, részvétel a munkáltató által meghatározott „tudásátadásban”, valamint a teljesítményértékelés.

A kormány 2010-ben megkezdett reformtörekvéseinek legfontosabb célkitűzése volt a „Jó Állam” koncepciójának a megvalósítása, a hatékony és ügyfélbarát közigazgatás kiépítése, mely az állampolgárok legnagyobb megelégedését szolgálja. Az utóbbi években végrehajtott szervezeti átalakítások egy merőben más típusú közigazgatás, a szolgáltató állam kialakítását célozták, ahol az állampolgárok 21. századi technikai feltételek mellett, szakmailag magas fokon képzett ügyintézők segítségével gyorsan és hatékonyan intézhetik ügyeiket. Az elmúlt években bekövetkezett változásoknak, a kormányablakoknak, valamint az ügysegédi rendszernek köszönhetően az állami szolgáltatások minden állampolgár számára, egyenlő eséllyel elérhetőek.

A kormány a szervezetrendszer átalakítását követően, humánpolitikai intézkedéseivel nagyobb figyelmet kíván fordítani munkatársaira, akik kiemelkedő szakmai munkájukkal, elkötelezettségükkel, a „Jó Állam” helyi megtestesítőiként segítik a kormányzati célkitűzések megvalósítását, a hatékony szakmai feladatellátást, a mindennapi ügyintézést.

Az állami tisztviselői karról szóló törvény rendelkezései első ütemben a járási szinten kerültek bevezetésre. A következő ütemben az új rendelkezések 2017. január 1. napján a kormányhivatal többi szervezeti egységére kiterjedően is bevezetésre kerülnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 20. 16:00, hétfő | Belföld

Gyérítik a szúnyogokat

Kilenc vármegyében, csaknem ötvenezer hektáron gyérítik a szúnyogokat

2024. Május 20. 12:00, hétfő | Sport

Kosárlabda

3x3-as olimpiai selejtezőtorna - Magyarország - Csehország

2024. Május 20. 09:00, hétfő | Sport

Labdarúgás-Németország

Legidősebb fia gólja ellenére vereséggel búcsúzott a Hertha kispadjától Dárdai Pál

2024. Május 20. 06:00, hétfő | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajói