Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2016. Szeptember 01. 13:47, csütörtök | Belföld
Forrás: mti.hu

Illegális bevándorlás - Ausztria 75 katonával segítené a magyar-szerb határ védelmét

Illegális bevándorlás - Ausztria 75 katonával segítené a magyar-szerb határ védelmét

Ausztria 75 katonát készül küldeni a magyar-szerb határ biztosításának segítésére - közölte Hans Peter Doskozil védelmi miniszter a Kurier című bécsi lap csütörtöki számában megjelent nyilatkozatában.

A tárcavezető tájékoztatása szerint az osztrák katonák szállítási, felderítési és elsősegélyhez kapcsolódó feladatokat látnának el, és már októberben Magyarországra érkezhetnek. Doskozil szerint a cél az, hogy a két ország közösen dolgozzon a határok őrzésén.
"Jelenleg nő a Törökországból Görögországba érkező menekültek száma, és hamarosan Olaszország is elér terhelhetőségének határához" - mondta a lapnak. A Kurier megjegyzi: emiatt támogatja az osztrák hadsereg a magyar-szerb határ védelmét.
Az osztrák hadsereg tavaly ősz óta a belügyminisztériumi munkát támogató műveleti tevékenységet végezhet annak érdekében, hogy fent tudják tartani az ország biztonságát és a rendet. Eddig a katonák az osztrák határ mentén elsősorban humanitárius segítséget nyújtottak, de az osztrák határ őrizetében is segítették a rendőrség munkáját. Július közepén Ausztria abban állapodott meg Magyarországgal, hogy húsz rendőrt küld a magyar-szerb határhoz, így támogatva a magyar határ védelmét. A rendőrök augusztus elején kezdték meg a munkát.
A lap kiegészítése szerint ez az együttműködés számos tárgyalást feltételez a magyar féllel, hiszen az Ausztriában jogi előkészítés alatt álló szükségállapot akkor működhet, ha Magyarország befogadja az osztrák határról visszatoloncolt menekülteket.
A védelmi miniszter a jövő keddi kormányülésen mutatja be az újabb biztonsági intézkedések csomagjáról szóló tervezetét, amelyről a parlament főbizottsága dönt majd. A kormány várhatóan még kedden véglegesíti a menekültügyi szükségállapot elrendeléséről szóló tervezetét is. A szükségállapot életbe lépése esetén a menedékkérőket már az osztrák határnál visszautasítanák. Ettől csak emberi jogi okokból, például családegyesítés miatt térnének el.
Az osztrák parlament április végén fogadta el a menekültügyi törvény szigorítását, amelynek értelmében a kormány parlamenti jóváhagyással szükségállapotot hirdethet a közrend és a belbiztonság veszélyeztetettsége esetén.
A szükségállapot bevezetéséről szóló rendelet tervezetét hírek szerint már jövő héten jóváhagyásra és véleményezésre küldhetik az illetékes szerveknek. A jóváhagyási folyamat négy héten át tart majd, ezt követően a kormány, majd pedig a parlament főbizottsága elé kerül a tervezet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni