Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Október 10. 13:31, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Huszonkét Heves megyei településen mondja fel a hulladékszállítási szerződést a PEVIK

Huszonkét Heves megyei településen mondja fel a hulladékszállítási szerződést a PEVIK

Huszonkét Heves megyei önkormányzat kapja meg a napokban a hulladékszállítási szerződés felmondásáról szóló értesítést a pétervásárai székhelyű PEVIK Kft.-től. Az ügyvezető igazgató szerint a cég nem tudja tartani a lépést a "rezsicsökkentett" árakkal, már most működési hitelre van szükségük a munkavégzéshez.

Garai Ferenc elmondta, a 100 százalékban önkormányzati tulajdonú PEVIK-et öt észak-hevesi település, Pétervására, Erdőkövesd, Váraszó, Ivád és Kisfüzes alapította a hulladékszállításon túl útjavítással, intézmény-fenntartással, csatornázással kapcsolatos feladatok elvégzésére. A ma már kizárólag kommunális hulladékszállítással foglalkozó társaság közel 50 ezer ember számára biztosítja a szolgáltatást.
"A tavaly, illetve az év elején megállapított áraink a törvényi szabályozás miatt ma már jelentősen elmaradnak a valós költségektől. Átlagosan 350 forintért ürítjük a kukákat, noha az most már közel 430 forintba kerül" - mutatott rá Garai Ferenc. Hozzátette: a szolgáltatási versenyben a költségeiket fedező áron nyerték el a munkát. Nyereségük azonban egy és öt százalék között sávban mozgott, amelyből fedezni kellene az új, törvények szabta költségeket. A rezsicsökkentés és az e-útdíj így méltánytalanul hátrányos helyzetbe hozta a céget, amely eddig is csak szolgáltatott és nem nyereségre törekedett.
Az igazgató utalt arra is, hogy a jellemzően aprófalvas-szerkezetű, rossz utakkal terhelt térségben a költségeik eleve magasak. Heves megyében nem véletlenül kerül sokba a szemétszállítás, itt ugyanis - egyedül a megyék közül - nincs lerakó. A hulladékot Nógrád megyébe, illetve az egri átrakóba, onnan pedig a borsodi Hejőpapiba kell szállítani.
A pluszterhek miatt szeptemberben kéréssel fordultak az érintett több mint 30 önkormányzathoz, hogy kompenzálják az év során megjelenő plusz költségeiket. Ezt a megadott határidőig csak néhány település vállalta, 22 nem, így ők megkapják a hulladékszállítási szerződés felmondásáról szóló értesítést - közölte Garai Ferenc.
"Természetesen év végéig mindenhonnan elvisszük a hulladékot, de a kompenzációt nem vállaló önkormányzatoknak haladéktalanul új szolgáltató után kell nézniük. Január 1-jétől csak az indokolt költségek megfizetése után tudjuk vállalni a szemétszállítást" - jelentette ki az igazgató. Hozzátette: a probléma nem csak a PEVIK-nél jelentkezik, a megoldáshoz kormányzati beavatkozásra van szükség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során