Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. December 01. 09:31, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Hongkongi tüntetés - Ostrom alá vették a kormányzati épületeket a diákok

Hongkongi tüntetés - Ostrom alá vették a kormányzati épületeket a diákok

Folyamatos összecsapásokkal telt az elmúlt éjszaka a hongkongi kormányzati épületeknél, legalább negyven embert vittek a baleseti kórházba elsősegélyre, körülbelül húszat vettek őrizetbe.

A választási reform kiszélesítéséért már csaknem két hónapja tartó területfoglaló tiltakozás egyes szervezői támadást hirdettek a több ezer rendőrrel védett kormányzati hivatalok ellen - számolt be hétfőn a helyi online média.
Miután az elmúlt két hétben a Foglald el a központot! mozgalom diákjait több helyszínről is kiszorították, állásaikat, barikádjaikat, valamint azt általuk felállított útakadályokat és sátrakat felszámolták, néhány diákvezető a kormányzati épületek blokádjára hívott fel.
Az Admiralty negyedben gyülekező ezrek közül vasárnap több százan sisakban, védőszemüvegben, maszkban jelentek meg, és a tömeg folyamatosan nyomás alatt tartotta a rendőri kordont. Később felszólították a diákokat, hogy vegyék körbe a hivatali komplexumot, így tegyék tartósan lehetetlenné a kormányzat működését.
A rendőrség egyik magas beosztású vezetője arról számolt be, hogy tüntetők egy része hangosbeszélőn adott utasítást az önkormányzat központi épületeinek ostromára. Azt hangoztatta, hogy ezzel aláásták a hongkongi törvényeket és a rendet, elítélte az illegális gyülekezést, a rendőrség felhívásainak figyelmen kívül hagyását, az erőszakos magatartást, a közterületek törvénytelen elfoglalását. A rendőrség külön közleményben az engedetlenségi mozgalom békés jellegét kérte számon a tüntetőkön.
A helyi South China Morning Post című lap beszámolója szerint a rendőrök paprika spray-vel, gumibottal, levegőbe irányított vízágyúval igyekezett a tömeget feloszlatni, a támadásokat visszaverni. A lap beszámolt arról is, hogy a tüntetők között több helyütt heves vita tört ki a rendőrök elleni támadás támogatói és ellenzői között.
A diákok hetek óta azért vannak az utcán, hogy elérjék, a 2017-es kormányzóválasztáson ne csak minden választópolgár szavazhasson, hanem a jelölteteket is nyíltan választhassák meg. A hongkongi alaptörvény és a kínai törvényhozás döntése értelmében azonban a két-három végleges jelölt személyét egy, a város társadalmát széles körben reprezentáló, 1200 tagú bizottság fogja jóváhagyni. A kérdésben sem a város vezetősége, sem Peking nem hajlandó kompromisszumra.
A legfrissebb jelentések szerint az érintett kormányzati hivatalok hétfő délelőtt zárva tartanak, a környékükön egyelőre csend van, a megszólaltatott tüntetők estig nem tervezik a folytatást, mondván: kevés az emberük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése