Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. December 10. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Helyes fogápolás: hogyan őrizzük meg mosolyunkat? (X)

Helyes fogápolás: hogyan őrizzük meg mosolyunkat? (X)

A megfelelő szájhigiénia kialakítását a legfiatalabb korban kell kezdeni: a szülőnek gyermeke 12 éves koráig felügyelnie kellene a fogmosást. A megfelelő fluoridos fogkrém mellett közepes- vagy puhaszálú fogkefét érdemes használni, valamint szájvízzel és fogselyemmel lehet alaposabbá tenni a szájápolást. A Rádió Orient műsorában Harsányi Ditta, a Colgate-Palmolive Magyarország Kft. tudományos munkatársa beszélt a helyes szájhigiénia rejtelmeiről.

A magyarországi statisztikák szerint az 5-6 éves korosztály mindössze 30 százaléka rendelkezik ép fogazattal. A Rádió Orient műsorában Harsányi Ditta elmondta, a helyzet idősebb korban tovább romlik: 12 éves korra általánosan 3-4 beteg foggal rendelkeznek a magyar emberek, míg 65-75 éves korra csak 3 százalék bír ép fogakkal. „Az általános iskolás korosztálynál az elégtelen szájhigiénia, a gyakori ínygyulladás és a másodlagos szuvasodás jelenti a leggyakoribb problémát” – mutatta be a szakértő a hazai helyzetet.

A helyes szájhigiénia kialakítását így minél fiatalabb korban kell elkezdeni. A tejfogak elégtelen ápolása könnyen szuvasodáshoz vezet, mivel ezek a fogak kevesebb ásványi anyagot tartalmaznak, mint a maradandóak. „A tejfogak pozicionálják a maradandó fogakat, óriási a szerepük a beszédtanulásban és a rágásban” – Harsányi kiemelte, éppen ezért 12 éves korig elengedhetetlen a szülő felügyelete a fogmosáskor. Minimum napi két alkalommal, a reggeli és az esti étkezést követően, fluoridos, kevésbé édes íz világú fogkrémmel kell megmosni a fogakat. Az alapos fogmosást szájvízzel és fogselyemmel lehet erősíteni. Hozzátette, a gyerekeket homokórával, matricákkal, egyéb ajándékokkal lehet rávezetni a helyes szájápolásra.

A megfelelő fogkrém és fogkefe kiválasztása is nagyon fontos a szájhigiénia megőrzéséhez. A Rádió Orient szakértője a gyerekeknek csökkentett fluoridtartalmú, enyhe íz világú, míg a felnőtteknek ínyproblémára antibakteriális, érzékeny fogra speciális fogkrémet javasolt. A fogkefe esetén minden korosztálynak a zománcot nem károsító közepes- vagy puhaszálú változatot ajánlotta. „A normál fogkefét mindenkinek érdemes megvennie, mivel nem mindig van lehetőség az elektromos fogkefe használatára. Amennyiben megfelelő technikával mosunk fogat, a hagyományos fogkefével is tökéletesen elérhető a szájhigiénia” – a vendég hozzátette, fogkefénket évszakváltáskor, valamint betegség után érdemes lecserélni.

A fogak épségének megőrzéséhez kerülni vagy minimalizálni kell a magas cukortartalmú ételek fogyasztását. Emellett a savas ételek és italok fogyasztását követően érdemes ásványvízzel semlegesíteni a pH-érték változását, továbbá félórát várni a fogmosásig. Harsányi Ditta kiemelte, így elkerülhető a felpuhult zománc megsértése. A szakértő emellett a rendszeres fogorvosi látogatásokat emelte ki fő elemként. „Félévente érdemes szakértőt felkeresni, professzionális fogtisztítást kérni.”

A megfelelő szájhigiénia eléréséhez a torlódott fogak finomítása, a fogszabályozás is elengedhetetlen. Harsányi elmondta, a rosszul pozicionált fogak gátolják a fogmosás alaposságát. A szakértő az állandó fogszabályozóval rendelkező embereknek intenzívebb fluorid-bevitelt javasolt. „Heti egyszer plusz fluoridmennyiséget juttathatunk szervezetünkbe egy speciális gél használatával. Ez azért fontos, mert a fogszabályzón könnyebben megtapad a lepedék – így nő a szuvasodás kockázata.” (X)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.