Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Március 06. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hazajönnek az eltitkolt pénzek

Hazajönnek az eltitkolt pénzek

A következő két évben több száz milliárd forintot is legalizálhat az adóamnesztia részeként kidolgozott stabilitás megtakarítási számla. Egyelőre két magyar banknál lehet ilyen kontót nyitni - írja a Napi Gazdaság. Egyelőre csak az OTP és az UniCredit Bank kínálja a stabilitás megtakarítási számlát. Az OTP-nél február 3-tól érhető el a termék, ezért még nem közöltek adatokat a lappal. Így nem tudni, hogy mekkora az érdeklődés, és hányan, mekkora összegben helyezték el megtakarításaikat ezen a speciális számlán.

A lap úgy tudja, hogy az Erste Bank és a Raiffeisen Bank is érdeklődik a konstrukció iránt, a pénzintézetek tervei szerint még idén az első negyedévben előrukkolnak saját termékükkel.

A legutolsó adóamnesztia során 10 százalékos adó megfizetése mellett, anonim módon lehetett legalizálni a vagyont, jelenleg mindezt az SMSZ-en keresztül akár adómentesen is meg lehet tenni. Nagyobb vagyon esetén mindenképpen jobban jár az, aki ezt a kiskaput kihasználva hazahozza és egyben legalizálja az adózatlan vagy akár törvénytelen pénzt – mondta a Napi Gazdaságnak Karagich István, a Blochamps Capital ügyvezetője. Fontos rögzíteni, hogy az adóalanyok ugyanakkor akár a NAV vizsgálatával is számolhatnak, hiszen a mentes adóigazolás csak a számlán elhelyezett vagyonelemre vonatkozik, egyéb vagyontárgyakra nem, így azok esetében továbbra is igazolni kell, hogy a tulajdonos eleget tett adófizetési kötelezettségének. Ráadásul, amint azzal a Nemzetgazdasági Minisztérium is kalkulál, az ilyen számlanyitások során biztosan számítani lehet arra, hogy a bankok a compliance- és ügyfélbevizsgálási követelményeket fokozottan betartják az új ügyfelekkel kapcsolatban.

Az SMSZ lényege, hogy a magánszemélyek által elhelyezett legkevesebb ötmillió forintos összeg származását és a közteherfizetést nem firtatja az adóhatóság, a bankoknak van ugyan adatszolgáltatási kötelezettségük, ám ez a számlatulajdonos azonosítása nélkül történik. A megtakarítási számla egyik vonzereje az idősávos adókulcs: ha valaki az első három évben kiveszi pénzét a számláról, a kamatadó kétszeresét fizeti, ezt követően a kulcs a harmadik-negyedik évben megegyezik az adott évre vonatkozó kamatadó mértékével, amely jelenleg 16 százalék. Amennyiben a kifizetés a negyedik vagy az ötödik évben történik, már csak 8 százalékkal kell a tőke és a hozam után adózni, az ötödik évtől pedig az összeg adómentessé válik.

A privátbanki szakértő az EU, a NAV, az MNB adatai, illetve piaci adatok alapján jelenleg éves szinten 250–300 milliárd forintra becsüli a külföldre kerülő vagyon mértékét, ennek alapján az elmúlt tizenöt-húsz évben nagyjából 2500 milliárd forint hagyhatta el az országot. Karagich szerint a gazdasági mutatók javuló tendenciát mutatnak, az átmeneti, a választási időszakra jellemző nyugtalanságot követően a bizalom a második félévben erősödhet, így idén és jövőre akár 200–300 milliárd forint is megjelenhet a pénzpiacon. Ez azonban több irányból érkezhet: a Blochamps szerint a visszatérő vagyon mellett a jegybanki növekedési hitelprogram és az EU-források egy része is a privátbanki szektorban és az SMSZ-eken landolhat. Az év második felében alacsony számú hazautalásra számít Karagich, egy-egy számlacsomagban 50–150 millió forintot helyezhetnek el SMSZ konstrukcióban. Később azonban elsősorban a hazai sötétszürke pénzek célhelye lesz az SMSZ, nagyobb számú adóalany, jellemzően 10–50 millió forintos összegű letétjeivel.

A stabilitási számla esetében, ha a kontótulajdonos nem várja meg az ötéves határidő lejártát, és vállalja a „büntetőkamatok” kifizetését, még így is jobban jár, mint ha adózatlan jövedelemmel bírna. Éppen ezt elkerülendő a hosszú távú lekötéseket magasabb kezdeti büntetőkamattal kellett volna szorgalmazni Karagich szerint, aki az első három évben történő kifizetés esetén 70 százalékos, 3–5 év között 32, és még 5 év után is minimum 10 százalékos kulcsot tartana elfogadhatónak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során