Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Szeptember 13. 13:50, csütörtök | Kék hírek
Forrás: MTI

Hagyó-per - A volt szocialista főpolgármester-helyettes mindent tagad

Hagyó-per - A volt szocialista főpolgármester-helyettes mindent tagad

Kivétel nélkül tagadta a vele szemben megfogalmazott vádakat Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes az ellene és 14 társa ellen indított büntetőügy csütörtöki tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken.

Hagyó Miklós nem ismerte el, hogy arra utasította Antal Attilát, a BKV Zrt. akkori vezérigazgatóját, hogy az általa megnevezett informatikai tanácsadó céggel készíttesse el 50 millió forintért a Fővárosi Közgyűlés költségvetési bizottsága számára a 4-es metróról szóló beszámolót.
A vádirat szerint Antal Attila 50 millió forintos keretösszeggel megbízási szerződést kötött a céggel, mely a munkát 8 nap alatt elvégezte. A Metro4 projekt koordinációs feladatainak támogatása, projektmenedzsment, projektadminisztrációs feladatok, valamint minőségbiztosítási tevékenység címen elkészített munkát a főpolgármester-helyettes "használt fel".
Antal Attila harmadrendű vádlott az informatikai tanácsadó céggel további szereződéseket kötött 5 éves időtartamra, melyek együttes összege 2,5 milliárd forint lett volna.
A vádirat szerint a BKV Zrt. számára szükségtelen szolgáltatásokra megkötött szerződés alapján 2008 áprilisáig 133,5 millió forintot fizettek ki, ekkor a negyedrendű vádlott Balogh Zsolt megbízott vezérigazgató felmondta a megállapodást.
Hagyó Miklós részletesen indokolta felolvasott vallomásában, hogy az ügyészség álláspontjával ellentétben szükséges volt a szerződések megkötésére, mert a főváros rendszerváltás utáni legnagyobb beruházásáról történő tájékoztatás hasznos és nélkülözhetetlen volt. A tanácsadó cég által elkészített anyagot a Fővárosi Közgyűlés megtárgyalta és elfogadta - hangsúlyozta a vádlott.
Hagyó Miklós elmondta azt is, hogy Antal Attilával BKV-vezérigazgatóvá történt kinevezését megelőzően 2-3 alkalommal találkozott, de később szoros munkakapcsolat alakult ki közöttük. Tagadta, hogy a frissen kinevezett Antal Attilát utasította volna arra, hogy szerződést kössön a vádiratban szereplő tanácsadó céggel, ugyanakkor elismerte, hogy Antal Attilát ő ajánlotta Demszky Gábor, akkori főpolgármester figyelmébe.
Hagyó Miklós felolvasott vallomásában tagadta azt is, hogy Balogh Zsoltnak, a BKV Zrt. egykori megbízott vezérigazgatójának bármire utasítást adott volna. Emlékeztetett arra, hogy Balogh Zsolt két médium részére olyan interjút adott, mely után ő "Magyarország első számú közellensége lett". Ezért feljelentést tett becsületsértés vétsége miatt a negyedrendű vádlott ellen.
A nyomozati anyagok és a vád ellentmondásban vannak egymással - mondta azzal a vádponttal kapcsolatban, melyben azzal vádolják Hagyó Miklóst, hogy 2007 végén arra utasította a negyedrendű vádlott Balogh Zsolt, hogy utaljon át csaknem 100 millió forintot egy cégnek, amellyel szerződést kötöttek egy utastájékoztató rendszer kiépítésére.
A vádirat szerint a pénzt annak ellenére át kellett utalni a BKV-nek, hogy az "eredményes próbaüzem a mai napig nem zárult le".
Hagyó Miklós hangsúlyozta: erről a szerződésről nem volt tudomása, nem utasított senkit.
A volt szocialista politikus vallomásának felolvasása közben többször megállt, és néhány korty vizet ivott. Második napja tart vallomásának felolvasása, amely a vádlott kezében lévő gépelt oldalakat figyelembe véve még jó ideig eltarthat.
Hagyó Miklós keddi kihallgatásának kezdetén elmondta: írásban tett vallomását olvassa fel, kérdésekre nem kíván válaszolni a tárgyalás jelenlegi szakaszában.
Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró egyórás ebédszünetet rendelet el a tárgyaláson.
A vádirat szerint a Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes által létrehozott és vezetett bűnszervezet 2007 januárjától 2008 augusztusáig 1,49 milliárd forintot meghaladó vagyoni kárt okozott a BKV-nak.
A vádhatóság Hagyó Miklóst folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével mint felbujtót, kétrendbeli, vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntettével, hivatali visszaélés bűntettével, valamint hivatalos személy által elkövetett zsarolás bűntettével vádolja.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 24. 07:54, szerda | Kék hírek

Elfogtak egy öt éve körözött férfit Budapesten

Öt évig bujkált a hatóságok elől az a férfi, akit a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) közreműködésével a XI. kerület egyik erdős részén fogtak el a múlt szerdán.

2024. Április 22. 10:09, hétfő | Kék hírek

Elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát, úgy rabolt pénzt és drogot

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói elfogtak három budapesti férfit, aki rendőrnek adta ki magát és pénzt, valamint drogot rabolt.

2024. Április 22. 06:00, hétfő | Kék hírek

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Elfogatóparancsot adtak ki a Ferihegyi úton történt halálos közlekedési baleset feltételezett okozója ellen, aki segítségnyújtás nélkül menekült el a helyszínről csütörtökön