Hírek
2013. Október 04. 05:00, péntek |
Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség
Ha nem is lesz sok, de jó még lehet az idei bor
Idén sem számíthatnak nagy termésre a hazai borászatok, bár a tavalyi tragikusan gyenge év nem fog megismétlődni. A hűvös ősz a minőséghez fűzött reményeket is lehűtötte: az elmaradt őszi napsütés csak betetőzte a nyári aszálykárt. A kései fajták, és egyes szerencsésebb borvidékek esetében azonban egészen jó borok is születhetnek idén.
Változatos a szőlőtermés idei összképe, hiszen az egyes fajtákat és az egyes borvidékeket eltérően érintette az idei időjárás negatív hatása. Az idei összes szőlőmennyiség nem fogja elérni az átlagos évek színvonalát. A tavalyinál több lesz, ám egy átlagos év mennyiségétől hozzávetőleg 10–15 százalékkal elmarad majd az idei szőlőmennyiség.
Az időjárás a legérzékenyebben a korai érésű fajtákat érintette, például a Balatonnál kifejezetten gyenge termést hozott a cserszegi fűszeres, igaz, máshol jobban teljesített ez a fajta. A nyári forróság és aszály sem egyformán hatott - míg a móri térséget kifejezetten rosszul érintette, Balatonboglár területén közel sem végzett ekkora pusztítást a szárazság.
Az őszi időjárás alakulása nem kedvez a 2013-as évjáratnak. Az ősz eleji csapadék még kedvező volt, ám az azt követő, hosszan elhúzódó hűvös időjárás nem tett jót. Az érés egy ponton megrekedt, tíz fok alatt a cukortartalom nem emelkedik tovább, és savlebomlás sem zajlik, vagyis az ilyen alapanyagból nehéz igazán jó bort készíteni. Ennek ellenére a borászoknak ebből kell a legtöbbet kihozniuk.Elsősorban a kései fajták, és egyes szerencsésebb borvidékek esetében egészen jó borok is születhetnek idén.
A mennyiségi deficit nem új a hazai borászatban. Tavaly Magyarországon mindössze 1,9 millió hektoliter bor termett, ez a mennyiség a hazai fogyasztást sem éri el, hiszen az 2,3 millió hektoliter körül alakul évente. A korábbi szintén félmillió hektoliternyi exportárualap is hiányzott a múlt évben az akkori szélsőséges időjárás miatt.
A tavaly tavaszi fagy és a 2012-es nyári aszály a minőségre nem volt nagyon rossz hatással, de a mennyiséget jelentősen csökkentette. Kiemelkedő teljesítményt ugyanakkor nem hozott a 2012-es évjárat.
A magyar bortermelés összességében a szokásosnál jóval kevesebb volt az elmúlt néhány évben, ezért a Magyarországra irányuló borimport fokozatosan nőtt. Ezt a tendenciát csak felerősítette az, hogy a vásárlóerő gyenge volt az elmúlt években, ezért a fogyasztók az olcsóbb, jellemzően olasz borok felé fordultak, a hazai borászok fokozatos piacvesztést voltak kénytelenek elkönyvelni - írta a Világgazdaság.