Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Február 26. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Giró-Szász: nem készít választási költségvetést a kormány

Giró-Szász: nem készít választási költségvetést a kormány

Ha az elmúlt egy-másfél hónap során a kabinet által rögzített programok határidőre megvalósulnak, a költségvetés semmiféle érdemi kiigazításra nem szorul - mondta Giró-Szász András a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Ráadásul a 2013-as büdzsé kapcsán a kormány nagyon jelentős tartalékkal számolt - tette hozzá a kormányszóvivő.

Kifejezetten pozitív üzenete van a piac felé is az Európai Bizottság Magyarországról szóló téli jelentésének – mondta Giró-Szász András kormányszóvivő a 180 percben. A Miniszterelnökség munkatársa hangsúlyozta, a pénteki brüsszeli közlés szerint tíz év után először Magyarország rá került azon hat országok listájára, amelyek kikerülhetnek a túlzottdeficit-eljárás alól. Emellett a magyar deficitnek a tervezettnél rosszabb alakulásáról szóló előrejelzésben is az szerepel, hogy a kalkuláció során Brüsszel még nem tudta figyelembe venni a magyar kormány előző időszakban meghozott intézkedéseit, ezeket épp most vizsgálják – mondta Giró-Szász András.

A kormányszóvivő hozzátette, a kabinet épp azokon a területeken tett lépéseket, rögzített határidőket, indított be programokat, amelyeket az Európai Bizottság bizonytalannak ítélt. Abban az esetben tehát, ha az elmúlt egy-másfél hónap során határozatban rögzített programok és elképzelések – akár az elektronikus útdíj vagy a pénztárgépek bekötése az adóhatósághoz – határidőre megvalósulnak, a költségvetés semmiféle érdemi kiigazításra nem szorul. Ráadásul a 2013-as büdzsé kapcsán a kormány nagyon jelentős tartalékkal számolt – nemcsak azért, hogy az esetleges előre kiszámíthatatlan mozgásokat kompenzálni tudja, hanem mer elkötelezett, sem idén, sem jövőre ne haladja meg a hiány a 3 százalékot. Elődeivel ellentétben, a mostani kabinet nem készít választási költségvetést – tette hozzá Giró-Szász András.

Az Európai Bizottság előrejelzése szerint 2013-ban és 2014-ben is 3 százalék feletti GDP-arányos államháztartási hiány várható Magyarországon, Olli Rehn, a testület alelnöke azonban jelezte: Magyarország azon országok között van amelyeket az Európai Bizottság tavasszal a túlzottdeficit-eljárás megszűntetésére jelölhet, miután a kormány elkötelezett a hiánycél tartásában.

Az Európai Bizottság pénteken közzétett téli előrejelzése szerint a magyar bruttó hazai termékhez viszonyított államháztartási hiány a tavalyi 2,4 százalék után 2013-ban és 2014-ben is 3,4 százalék lesz. A szervezet novemberben még 2013-ra 2,9 százalékos, 2014-re pedig 3,5 százalékos hiányt várt.

A kormányszóvivő nyilatkozott a hallgatói szerződések ügye kapcsán is. A Miniszterelnökség munkatársa hangsúlyozta, ezeket nem tartalmazza az alaptörvény, hanem csak lehetőséget teremt arra, hogy akár létrejöhessenek ilyen kontraktusok. Ennek a lehetőségnek a tartalommal való feltöltése közös feladat lenne, amit az emberi erőforrás miniszter által meghirdetett kerekasztal meg tudna tenni. Ha ezen a hallgatói szervezetek nem vesznek részt, akkor nagyon nehezen tudják majd érvényesíteni az álláspontjukat. Arra a riporteri megjegyzésre, hogy márpedig úgy néz ki, a diákok távol maradnak, Giró-Szász András úgy fogalmazott, mindenki a saját maga felelőssége alapján dönt.

Annak kapcsán, hogy az Egészségbiztosítás Alapba a nemzetgazdasági tárca tavalyi közlése szerint körülbelül 55 milliárd forint kerül, most azonban úgy néz ki, a költségvetésben csak 40 milliárd van a célra, a kormányszóvivő azt mondta, az egészségügyi kormányzat az előz évben világossá tette, 2013-ban több mint 50 milliárdnyi pluszforrás lesz az egészségügyi fejlesztésekre, béremelésre. Ezen kívül ebből az összegből különítik el azt a pénzt, amellyel a patikusokat segítik meg. Összességében az egészségügyért felelős tárca által felvázolt célok teljes egészében megvalósulnak 2013-ban – idézi a kormányszóvivőt a hirado.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk