Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. Március 06. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Fürdünk a készpénzben - a tranzakciós illeték miatt kerüljük a bankokat

Fürdünk a készpénzben - a tranzakciós illeték miatt kerüljük a bankokat

Rekordmagasságba emelkedett a háztartások készpénz és lekötetlen betétállománya tavaly év végére. A szakértők szerint a különféle közterhek és a kamatcsökkentés miatt parkoltatják kamatmentesen a háztartások a pénzüket, ám közrejátszhatnak szezonális hatások is - írja a Világgazdaság.

Soha nem volt még a magyar lakosságnál ennyi likvid eszköz, mint mostanában. A Magyar Nemzeti Bank előzetes adatai szerint tavaly év végén 2559,7 milliárd forintnyi készpénzt tartott a lakosság, 11 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Ez történelmi rekordnak számít csakúgy, mint a folyószámlabetétek összege, ami az év végén 2333,9 milliárd forint volt, vagyis 18 százalékot növekedett egy év alatt. Az év végén a lakosságnál lévő likvid pénzek összege már meghaladta a lekötött betétekét, utóbbiakból ugyanis mindössze 4645 milliárd forintnyi maradt a háztartásoknál.

A készpénztartalékok gyors növekedése mögött a tranzakciós illeték bevezetése állhat – állítja Török Zoltán , a Raiffeisen Bank vezető elemzője. A készpénzhez jutás költségeinek növekedése felértékelte a bankókat, így aki csak tehette, igyekezett minél többet felhalmozni készpénzből. Lapunk kérdésére válaszolva az Országos Nyugdíjfolyósító Igazgatóság tavaly ősszel elmondta: sok nyugdíjas kérte, hogy a járadékát a jövőben ne bankszámlára utalják, hanem a postás vigye ki, és a cégeknél is érdeklődtek az alkalmazottak arról, hogyan kaphatnák meg készpénzben a fizetésüket. Vagyis a tranzakciós illeték bevezetése némiképp ellentétes hatást váltott ki a lakosságból, mint amit vártak: hiába lettek drágábbak a készpénzes tranzakciók az elektronikusoknál, a jelek szerint mégis erősödött a készpénz használata. A szakértők szerint ez a tendencia egy ideig még fennmaradhat.

A készpénz tartását támogatják az alacsony betéti kamatok, amelyeket tavaly augusztus óta már a 16 százalékos személyi jövedelemadó mellett 6 százalékos egészségügyi hozzájárulás is terhel. Az új közteher bevezetése után ugyanis számos számítás látott napvilágot, amely szerint, ha valaki beteszi a bankba a bankókat, a rengeteg levonás után lehetséges, hogy a betett pénznél kevesebbet kap majd kézhez. Szintén a készpénzhasználatot erősítheti, hogy februártól minden állampolgár számára biztosítani kell a havi fizetésének, de minimum 150 ezer forintnak megfelelő összeg erejéig az ingyenes készpénzfelvételt – mondja Suppan Gergely , TakarékBank vezető elemzője.

A lekötetlen betétállomány növekedése mögött szezonális hatások is állhatnak. Suppan szerint sokan kapják meg az év végén a különböző jutalmakat és bónuszokat, emellett az őstermelők is ebben az időszakban jutottak hozzá a támogatások egy részéhez. A szakértők szerint az állomány növekedéséhez emellett a csökkenő kamatok hozzájárulhattak. A lakosság a jelenlegi betétkamatok mellett inkább ragaszkodik a likvid forrásokhoz, minthogy 1-2 százalékos kamatra lekösse őket, betéti akciókra vadászva a magas tranzakciós illeték miatt pedig már nem éri meg a bankok között utaztatni a megtakarítást.

Emellett feltehetően sokan várnak arra is, hogy előbb összegyűjtsenek a folyószámlájukon egy tekintélyesebb összeget, amit később érdemes lehet például valamilyen értékpapírba befektetni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során