Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Szeptember 19. 09:55, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Fair play gála - Diplomát vehetett át Párizsban Gyurta Dániel

Fair play gála - Diplomát vehetett át Párizsban Gyurta Dániel

Gyurta Dániel sportszerű cselekedetért diplomát vehetett át szerdán a Nemzetközi Fair Play Bizottság (CIFP) párizsi ünnepségén, melyen összesen 16 sportember, illetve szervezet részesült elismerésben.

A múlt évi ötkarikás játékokon 200 méter mellen első, vb- és Eb-győztes magyar úszó az olimpiai sikere után jelentette be, hogy a londoni arany másolatának átadásával is tisztelegni kíván a tragikus hirtelenséggel tavaly április végén, 26 éves korában elhunyt riválisa, a norvég Alexander Dale Oen emléke előtt. Az ígéretet tett követte, s az időközben megszületett ereklyével idén januárban Norvégiába utazott, ahol egy gála keretében találkozott Dale Oen szüleivel és öccsével, Robinnal.
Az, hogy Gyurta a tettéért nemzetközi fair play díjat kap, már januárban eldőlt, amint arról akkor Kamuti Jenő, a CIFP elnöke tájékoztatta az MTI-t. A kiváló úszó itthon a magyar fair play bizottság trófeáját vehette át áprilisban.
"Hatalmas megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek, ebben az épületben, ahol olyan sokat tesznek egy jobb világért" - mondta a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) közleménye szerint a díj átvétele után angol nyelven Gyurta Dániel, s hozzátette, amikor a felajánlását tette Alexander Dale Oen családjának, akkor eszébe sem jutott, hogy ezért külön elismerést kaphat. "Ez a díj sokat jelent, de nem elsősorban miattam fontos: ez is egy üzenetet hordoz, hogy igenis lehet és kell úgy sportolni, hogy a vetélytársak nem egymás megsemmisítésére törekednek, hanem nemes versengés során döntik el, ki a jobb. Őszintén remélem, a sport, a sportolók példát mutatnak, és így magunk is hozzájárulhatunk egy jobb világ megteremtéséhez. Nagyon köszönöm ezt a kitüntetést, hadd mondjam így: Alex nevében is."
Az UNESCO-palotában rendezett párizsi gálán életműdíjjal ismerték el a kétszeres olimpiai bajnok Lord Sebastian Coe, a londoni olimpia szervezőbizottsága elnökének tevékenységét.
A Nemzetközi Fair Play Bizottságot 1963-ban hozták létre - többek között az UNESCO, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete - közreműködésével, így szerdán a fennállás 50. évfordulóját is ünnepelték. A párizsi székhelyű testületet 2000 óta irányítja Kamuti Jenő.
A fair play díjakat minden évben három kategóriában osztják ki. Elismerés jár sportszerű cselekedetért, a fair play szellemiségének terjesztéséért, illetve a fair play jegyében vezetett sportkarrierért, életvitelért. Az idén először a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének díját is átadták az ifjúsági korosztály arra érdemes képviselőjének.
A MÚSZ közleménye szerint az eseményen jelen volt Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, NOB-tag, illetve Bogyay Katalin, Magyarország UNESCO-nagykövete, az UNESCO-közgyűlés elnöke is.
(FOTÓ)

A díjazottak:
fair play cselekedet:
---------------------
Pierre de Coubertin nemzetközi fair play trófea:
Jochen Wollmert - német paraasztaliteniszező
a Fenerbahce U15-ös labdarúgócsapata
diploma:
Tomas Barroso - portugál kosárlabdázó
Fabio De Giacco - olasz labdarúgó
Gyurta Dániel - magyar úszó
Radoslaw Stanczuk - lengyel kerekesszékes vívó

a fair play népszerűsítése:
---------------------------
Willi Daume nemzetközi fair play trófea:
Carlos Goncalves - portugál kosárlabdázó, kosárlabdaedző
diploma:
Kahraman Bapcum - labdarúgó, sportújságíró
Classroom Champions - amerikai, kanadai szervezet
Pavel Dacjuk - orosz jégkorongozó
A.S.B.L. Maison Blanche - luxemburgi nonprofit szervezet
Holland Olimpiai Bizottság és Holland Sportkonföderáció, valamint Holland Labdarúgó, illetve Gyeplabda Szövetség közösen

sportkarrier és élet a fair play jegyében:
------------------------------------------
Jean Borotra nemzetközi fair play trófea:
Lord Sebastian Coe - brit atléta, sportvezető
diploma:
Pietro Cappellari - olasz atléta, atlétaedző
Zbigniew Pietrzykowski - lengyel ökölvívó, bokszedző

a NOB elnökének díja ifjúsági kategóriában:
-------------------------------------------
Hrisztiana Pavlu - ciprusi kajakos

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).