Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2013. Június 18. 14:37, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Európai Bizottság: nem Brüsszel dolga eldönteni a választásokat

Európai Bizottság: nem Brüsszel dolga eldönteni a választásokat

Az Európai Bizottságnak nem az a dolga, hogy befolyásolja bármilyen választás kimenetelét, az az állampolgárok feladata - jelentette ki kedden az MTI kérdésére Olivier Bailly, az Európai Bizottság (EB) szóvivője.

A Magyar Nemzetben kedden megjelent értesülés szerint Viviane Reding igazságügyi biztos, az EB alelnöke pár hete az angliai Hertfordshire-ben tartott Bilderberg találkozón úgy nyilatkozott, mindent megtesz, hogy gyengítse a jövő évi magyarországi választások eredményének legitimitását arra hivatkozva, hogy a szavazók a fülkékben sem merték kifejezni akaratukat.
Olivier Bailly a Viviane Redingnek tulajdonított konkrét kijelentésekre azok ismerete nélkül nem óhajtott reagálni, de mint fogalmazott, ahhoz nem kell tudnia, mi hangzott el vagy mi nem, hogy kijelenthesse: nem az EB dolga, hogy választások kimenetelét befolyásolja.
"Az Európai Bizottság nem azért van, hogy bármilyen választás kimenetelébe beavatkozzon vagy azt befolyásolja, legyen szó európai parlamenti, törvényhozási vagy helyi választásról. Teljesen világos, hogy ez tagállami hatáskör, és az állampolgárok dolga eldönteni, hogy mire és kire szavaznak" - hangsúlyozta Bailly.
Mina Andreeva, Viviane Reding szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a Bilderberg-találkozó nem nyilvános, ezért az ott elhangzott vagy el nem hangzott dolgokat érdemben sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja. Hozzátette azt is, hogy a médiában megjelenő találgatásokra egyébként sem reagálnak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.