Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Április 26. 12:01, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Európa-nap a Kiscsillaggal és hét ország dzsesszzenészeivel

Európa-nap a Kiscsillaggal és hét ország dzsesszzenészeivel

A Kiscsillag, Ferenczi György és a Rackajam, a dzsessz műfaj képviseletében pedig hét ország muzsikusai, valamint egy francia szimfonikus zenekar is fellép május 11-én a budapesti Európa-napi rendezvényen az Erzsébet téren.

Az idei Európa-nap fókuszában a polgárok európai éve áll, ezért az Erzsébet tér egy napra modern kori, sokszínű európai agorává változik. Az egész napos programok között a kicsik és az idősebbek, a dzsessz, a gospel, a blues, a klasszikus és a rockzene rajongói, valamint a színház kedvelői is találnak kedvükre valót - közölte az Európai Parlament magyarországi tájékoztatási irodája pénteken az MTI-vel.
Budapesten kívül országszerte tizenöt további helyszínen lesznek programok az Európai Unió születésének 63. évfordulója alkalmából. A szervezők kiemelték: az idei Európa-nap a július 1-jén az EU-hoz csatlakozó Horvátországot és az így 28 tagúra bővülő uniót is köszönti.
Május 11-én szombaton reggel tíztől este tízig lesznek programok az Erzsébet téren. A nagyszínpad fő fellépője a Kiscsillag zenekar, de koncertet ad Ferenczi György és a Rackajam, Bolyki Balázs vezetésével a Never Give Up nevű, sérültekből álló gospel kórus, valamint összesen hét ország dzsesszzenészei. Közöttük Magyarországot Szakcsi Lakatos Béla Jr. (zongora) és Gyárfás István (gitár) képviseli, Nagy-Britanniából Byron Wallen trombitás érkezik, Dániát Christina von Bülow szaxofonos, Ausztriát Berndt Reiter dobos, Csehországot Josef Feco (bőgő) képviseli. Szintén fellép Amikam Kimelman izraeli szaxofonos és Luiza Zan román énekesnő. A nemzetközi dzsesszkoncert az európai kulturális intézeteket tömörítő EUNIC-hálózat jóvoltából valósul meg, a Budapesti Francia Intézet közreműködésével pedig az angers-i Orchestre Scénefonia is műsort ad ismert filmzenék szimfonikus feldolgozásával.
A legkisebbek számos gyerekprogram közül választhatnak: kitelepül a Piréz Műhely, lesz RePlacc, ökoprogramok, ugrálóvár, alkotósarok, valamint Kovácsovics Fruzsina és az Apacuka zenekar koncertje. A felnőttek tájékozódhatnak az EU-s munkavállalásról, tanulásról, a 2014-es európai parlamenti választásokról.
Az Európa Pont helyszínén, a pódiumszínpadon az európai identitásról rendeznek beszélgetést, vendég lesz Ripoff Raskolnikov osztrák bluesgitáros. A dán c:ntact tánccsoport a Ghandi Gimnázium drámatagozatos diákjaival lép fel, a Momentán Társulat interaktív és improvizatív előadása pedig az európai értékek köré épül.
A gasztronómia kedvelői az Európa sörkertben és a BurekBárban kóstolhatják meg a kontinens ízeit, a Horvátország iránt érdeklődők az idegenforgalmi kiállításon ismerkedhetnek a július 1-jén csatlakozó ország természeti és kulturális értékeivel.
Az Európa-nap, május 9. az európai béke és egység ünnepe. Ezen a napon a történelmi jelentőségű Schuman-nyilatkozat évfordulóját ünnepeljük. Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én Párizsban új politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, amely révén a kontinens országai közötti háború elképzelhetetlenné válna. A mai Európai Unió kialakulásának kezdetét a Schuman-javaslattól számítjuk.

Címkék: Kultúra-zene

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során