Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. November 28. 13:57, péntek | Külföld
Forrás: MTI

EU-munkavállalás – Varsó az EU-n belüli szabad mozgás korlátozásától tart Cameron tervei miatt

EU-munkavállalás – Varsó az EU-n belüli szabad mozgás korlátozásától tart Cameron tervei miatt

Lengyelország nem egyezik bele olyan változtatásokba, amelyek az EU-n belüli szabad mozgást korlátoznák - hangsúlyozta Ewa Kopacz lengyel miniszterelnök a David Cameronnal folytatott eszmecseréje során. A telefonbeszélgetésre még azt megelőzően került sor, hogy a brit miniszterelnök pénteken bejelentette a külföldi EU-munkavállalóknak járó jóléti ellátások szabályozásának jelentős szigorítását.

A tervezett szigorítások témáját csütörtök este telefonon vitatta meg egymással a két kormányfő. A beszélgetésre a lengyel miniszterelnöki iroda közlése szerint Cameron kezdeményezésére került sor.
Kopacz hangsúlyozta, a szabad mozgás elve az egységes uniós piac egyik alappillére, számos előnnyel jár nemcsak az európai lakosság, hanem az uniós gazdaság szempontjából is. Ezért ezt változatlan formájában kell megőrizni. A telefonos beszélgetésben Kopacz azt is kiemelte, hogy a lengyel migráció pozitív hatással van a brit gazdaságra.
David Cameron pénteken jelentette be a szociális juttatások feltételeinek szigorítására irányuló terveket. A lengyel sajtó ezt megelőzően arra mutatott rá, hogy Nagy-Britanniában 2015 májusában tartanak választásokat, és a kampány egyik fő témája a nagy mértékű bevándorlás lesz.
A lengyel sajtóértesülések szerint 2013. június végétől 2014. június végéig a brit társadalombiztosítási rendszerbe a lengyelek léptek be a legtöbben (több mint 80 ezren) a bevándorló csoportok közül. Nagy-Britanniában jelenleg mintegy 650 ezer lengyel él. A lengyel munkavállalók mindössze 3 százaléka munkanélküli, 11 százalékuknak saját cége van. Az utóbbi idők felmérései azt mutatják, hogy az ottani lengyel bevándorlók túlnyomó többsége fiatal és jól képzett - 90 százalékukban 44 év alattiak, 56 százalékuknak egyetemi végzettsége van.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése