Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Július 01. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: MNO

Érzéstelenítő nazális spray: vége a tű korszakának?

Érzéstelenítő nazális spray: vége a tű korszakának?

A fogorvosokat gyakran akadályozza a betegek injekciós tűtől való félelme. Egy amerikai vállalat most egy nazális spray formájában alkalmazható érzéstelenítőt tervez piacra dobni.

A Kovacaine Mist nevű orrspray a maxilláris fogív érzéstelenítésére szolgál. Az új technika a tű mellőzésén kívül a fejlesztők szerint további előnyökkel is jár a fogászati gyakorlatban. „Ezt a helyi gyógyszert a fogorvos-asszisztens is beadhatja, így a fogorvos több időt szentelhet az aktuális eljárásra és kezelésre” – nyilatkozta a St. Renatus képviselője.

Ráadásul mivel a nazális spray formájú érzéstelenítők nem keringenek olyan hosszú ideig a véráramban, mint az injekciós érzéstelenítők, kevésbé károsítják a vesét, a májat és a tüdőt is. Ezen kívül hatásuk is gyorsabban múlik el, ami kevesebb kellemetlenséget okoz a beavatkozás után. Egy kifejezetten gyermekeknek kifejlesztett változatban a spray mindkét fél számára kevésbé stresszessé teheti a fogászati kezelést. A St. Renatus készítményét 2002-ben fedezte fel véletlenül Mark Kollar, akit egy kosárlabda eltalált és vérezni kezdett az orra. Amikor a fül-orr-gégészek által használt érzéstelenítővel látták el sérülését, észrevette, hogy a spray a felső fogsorát is elérzéstelenítette.

Az új gyógyszer fázis kísérleteit 2012-ben kezdték meg. A fejlesztés résztvevői nagyon bíznak a termék sikerében, és azt remélik, hogy jóváhagyása után értékes eszközzé válik majd a fogorvoslásban. A piackutatások azt mutatták, hogy a páciensek 70 százaléka lenne hajlandó átmenni egy olyan fogorvoshoz, aki tű nélküli érzéstelenítéssel dolgozik, amennyiben jelenlegi fogorvosa nem ajánlaná fel ezt a lehetőséget. A kutatások szerint ráadásul több „tűfóbiás” ember kezdene fogorvoshoz járni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során