Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. November 14. 08:27, hétfő | Helyi
Forrás: TMÖ, fotó: Ótos Réka

Értékhangolóval készülnek a vetélkedőre

Értékhangolóval készülnek a vetélkedőre

Kincses Tolna Megye címmel szervez értékvetélkedőt középiskolás és felső tagozatos diákok számára a Tolna Megyei Önkormányzat az elkövetkező hetekben, hónapokban

- derült ki Ribányi József, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke, és dr. Say István megyei értéktár bizottsági elnök közös, pénteki sajtótájékoztatóján. A megye három millió forint pályázati támogatást nyert az agrártárcától, hogy a nemzeti értékeket, hungarikumokat vetélkedők keretében népszerűsítse a fiatalok körében. November 15-16-án a Kölesdi Kismegyeházán ún. „értékhangolóval” veszi kezdetét a versenyre való felkészülés.
Az első napon általános iskolások, a második alkalommal középiskolás tanulók vesznek részt a kölesdi programon. A felkészülés helyszíne két okból is fontos: egyrészt, a Kismegyeháza szerepel a megyei értéktárban, másrészt pedig a helyi közéleti egyesület működik közre a szervezésben.
A vetélkedőre jelentkezett összesen 21 csapat a megye különböző településeiről érkezik Kölesdre, ahol a hungarikum mozgalom és az értékgyűjtés nem csak előadások, hanem koncert és kreatív foglalkozások útján kerülnek a középpontba.
Az értékhangoló után kerül sor az elődöntőre. A csapatoknak a téli szünetig lesz lehetőségük megoldani azt a tesztsort, amely november 17-én a Tolna Megyei Értéktár (www.kincsestolnamegye.hu) és a Tolna Megyei Önkormányzat (www.tolnamegye.hu) honlapjain kerül közzétételre. Emellett egy kiválasztott értéket is be kell mutatniuk.
2017. január 18-19-én a Tamási Művelődési Központban zajlik majd a döntő. A pályázati kiírás szerinti a négy fős csapatok közül minden megye kategóriánként egy-egy csapatot juttat majd az országos döntőbe.
Dr. Say István örömmel jelentette be: Tolna megyében már 52 településen működik értéktár, és körülbelül 350 érték szerepel a megyei listán. Ebből is látszik, hogy az értékgyűjtő munka jó úton jár, de még van munka bőven, amelyre akár a vetélkedő is felhívhatja a figyelmet.
A szelektív hulladékgyűjtés manapság minden fiatal számára evidens, miért ne lehetne az értékőrzés is az – tette fel a kérdést az elnök.
Ribányi József szerint a helyi közösségek értékeire kell építeni a turisztikát, és megfelelő fejlesztésekkel komolyabb gazdasági sikereket is el lehet érni, ami a fiatalok helyben maradását, a foglalkoztatást és a vidéki életet segítené.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni