Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2018. December 05. 07:13, szerda | Külföld
Forrás: mti

Emelkedett idén a fejlett országok szén-dioxid-kibocsátása

Emelkedett idén a fejlett országok szén-dioxid-kibocsátása

Az idén öt éve az első alkalommal emelkedik az iparosodott országok szén-dioxid-kibocsátása a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) kedden publikált elemzése szerint.

A rendelkezésre álló adatok alapján az energiatermeléssel és felhasználással kapcsolatos kibocsátás Észak-Amerikában, az Európai Unióban, valamint a csendes-óceáni és ázsiai térség fejlett országaiban öt éve tartó csökkenés után 0,5 százalékkal emelkedik az idén a tavalyihoz képest.

A szén-dioxid-kibocsátás növekedése elmarad ugyan az említett régiók 2,4 százalékos GDP-növekedésétől, de ezzel együtt is kétségessé teszi a párizsi klímaegyezményben foglalt célkitűzések elérhetőségét.

Az IEA prognózisa szerint a fejlődő országok szén-dioxid-kibocsátása is növekedni fog az idén. Az idei kibocsátásról készült tanulmányt jövő márciusban teszi közzé teljes terjedelmében a szervezet, de a keddi jelentés szerint minden előzetes adat a szén-dioxid-kibocsátás növekedésére utal az emelkedő energiafelhasználás és a világgazdaság 3,7 százalékos növekedése miatt.

"Kimutatásaink alapján a szél- és napenergia-termelés növekedése ellenére is a fejlett gazdaságokban ismét emelkedésnek indult a szén-dioxid-kibocsátás, ami az energiahatékony technológiák fokozott alkalmazásának szükségességére irányítja rá a figyelmet" - kommentálta a jelentést Fatih Birol, az IEA ügyvezető igazgatója.

Hozzátette: "ezt a fordulatot mindenképpen a kormányoknak szóló figyelmeztetésnek kell tekinteni, hogy fokozzák a megújuló energiaforrások és az atomenergia kiaknázására, az energiahatékony és innovatív technológiák elterjedésének az ösztönzésére tett erőfeszítéseiket."

Az elmúlt öt évben az energiával kapcsolatos szén-dioxid-kibocsátás 3 százalékkal, 400 millió tonnával csökkent a fejlett gazdaságokban. Elsősorban a szénfelhasználás csökkenésének, és az azt kiváltó megújuló energiaforrásoknak, valamint az energiahatékony technológiák és berendezések terjedésének köszönhetően. A csökkentésben az Egyesült Államok és Nagy-Britannia jártak az élen.

A globális olajkereslet robusztus növekedésen megy át az idén az IEA felmérése szerint. A gázfelhasználás is nagymértékben emelkedik, elsősorban Kína levegőtisztasági programjának köszönhetően. Mindazonáltal továbbra is nagy számban épülnek és kapcsolódnak hálózatra széntüzelésű erőművek is. Az IEA szerint ezért a globális szén-dioxid-kibocsátás is növekedni fog valamennyivel az idén. Tavaly 1,6 százalékkal nőtt a világ szén-dioxid-kibocsátása 2014 és 2016 között három évig tartó stagnálást követően.

Az IEA párizsi klímaegyezményben foglalt célszámok alapján felállított fenntartható fejlődési forgatókönyve (Sustainable Development Scenario) szerint a globális szén-dioxid-kibocsátást 2025-ig évente egy százalékkal kellene csökkenteni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez