Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. November 14. 14:20, hétfő | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: Reuters

Elindult a Szojuz - VIDEÓ

Elindult a Szojuz - VIDEÓ

Két orosz és egy amerikai asztronautával a fedélzetén útnak indult a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) hétfő reggel a Bajkonurból egy Szojuz űrhajó – közölte az orosz űrhajózási hivatal, a Roszkoszmosz.

A Szojuz TMA-22 típusú orosz űrhajó a tervek szerint közép-európai idő szerint szerda reggel csatlakozik a Nemzetközi Űrállomáshoz, és több mint négy hónapot kering majd a Föld körül. A három űrhajós, Anton Skaplerov, Anatolij Ivanisin és Daniel Burbank csatlakozik az ISS fedélzetén tartózkodó három – egy amerikai, egy orosz és egy japán – asztronautához.

Számos feladat vár rájuk az űrállomáson: két orosz teherűrhajót kell majd fogadniuk, és átcipelniük az érkező szállítmányt az ISS-re. Be kell indítaniuk egy orosz gyártmányú tudományos miniműholdat, amely villámkisüléseket fog vizsgálni a Föld légkörében. Az űrhajósoknak több tucat kísérletet kell végrehajtaniuk, és űrséta is vár rájuk.

Az űrmisszió időtartamát több mint egy hónappal le kellett rövidíteni a Progressz M-12M teherűrhajó augusztusi elvesztése miatti késedelmek következtében. A Szojuz startja is közel két hónapot késett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről