Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Március 05. 13:02, szerda | Belföld
Forrás: MTI

DNS-elemzéssel fedeztek fel egy új madárcsaládot Ázsiában

DNS-elemzéssel fedeztek fel egy új madárcsaládot Ázsiában

DNS-elemzéssel fedeztek fel egy új, egyedülálló madárcsaládot Ázsiában kínai és svéd tudósok. A verébalakúak rendjébe tartozó család csak egyetlen fajt számlál.

A verébalakúak rendjét tanulmányozó kutatók genetikai elemzéssel a családfa tíz különböző ágát azonosították. Azt is felfedezték, hogy a Spelaeornis formosus egyedül ült a maga ágán, és nem mutatott közeli rokonságot a helyi, rá hasonlító énekesmadarakkal.
A kutatók azt javasolták, a madárcsaládot és -fajt nevezzék Elachura formosának, szemben a korábbi elnevezéssel, Spelaeornis formosusszal - tudósított a BBC hírportálja a Biology Letters című szaklapban megjelent tanulmányról.
Per Alstrom, az uppsalai Mezőgazdasági Egyetem biológusa, aki a Kínai Tudományos Akadémia tudósaival együtt a tanulmányt készítette, elmondta: a verébalakúak a madarak osztályának legnagyobb fajszámú rendje, ennek egyik legkorábbi elágazása és egyetlen élő képviselője az Elachura formosa.
Az Elachura kistestű énekesmadár, mely a Himalája keleti lejtőitől Kína délkeleti részéig terjedő vidéken lakik. Alstrom leírása szerinte "szélsőségesen zárkózott, ezért nehéz megfigyelni, mivel általában a szubtrópusi hegyi erdők igen sűrű aljnövényzetében rejtőzik".
A párzási időszakban azonban, amikor a hímek belefognak éles, magas hangú énekükbe, amely egyetlen más, az ázsiai kontinensen élő madár dalához sem hasonlít, időnként kiülnek a bokrok belső ágaira - magyarázta Alstrom. Szerinte korábban a madarat összekeverték a verébalakúak egyes helyi fajaival, mert "döbbenetesen hasonlít" rájuk.
A hasonlóság az azonos irányú evolúciós fejlődés eredménye lehet, mely nem rokon fajoknál is eredményezhet hasonló külsőt, ha ugyanabban a környezetben élnek - tette hozzá a kutató.
Úgy fedezték fel az új fajt, hogy evolúciós örökségük megismerése céljából a madarak DNS-ének molekuláris különbségeit elemezték. A módszer az utóbbi években igen elterjedt, több váratlan felfedezés köszönhető neki. Kiderült például, hogy a vándorsólyomnak közelebbi rokona a verébalakúak közé tartozó süvöltő, mint a karvaly - magyarázta Alstrom.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során