Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2016. Április 27. 07:40, szerda | Helyi
Forrás: TMKI

„Diszkóbaleset” a Szent István téren

„Diszkóbaleset” a Szent István téren

Összetört autók, sikoltozás, úttesten fekvő és roncsokba beszorult sérültek, szirénázó rendőr-, mentő és tűzoltóautók, valamint a legsúlyosabb sérültért érkező mentőhelikopter.

Ez a látvány fogadta azt a több száz embert, aki kilátogatott tegnap Szekszárdon a Szent István térre.

A gyakorlat során egy diszkóbalesetet szimuláltak azok a szervezetek, akik éles helyzetben is együttműködnek a kárfelszámolás során. A fiatalok és a felnőttek így betekintést kaptak abba a munkába is, amelyet a tűzoltók, a rendőrség, a mentősök, a mentőmotoros szolgálat, a légimentők a balesetek helyszínén végeznek. A statisztákat a Vöröskereszt önkéntesei adták, ők ezúttal is rendkívül hitelesen, egy összeszokott csapathoz méltóan, talpig „véresen” játszották a szerepüket.

A bemutató során a szervezők kiemelt figyelmet fordítottak a 14-18 év közötti fiatalokra, felhívva figyelmüket a tudatmódosító szerek használatának veszélyeire, illetve ezen szerek hatása alatt bekövetkező cselekedetek, balesetek következményeire, arra, hogy egy rossz döntés akár az életükbe is kerülhet.

A rendezvény másik célja kihangsúlyozni a stroke-nak, mint hirtelen fellépő állapotnak a jelentőségét, felismerését, és ami a legfontosabb, az időben történő kezelésének a fontosságát. Csötönyi László, a Rádió Antritt műsorvezetője a stroke tüneteiről, a megelőzés és az időben érkező orvosi ellátás fontosságáról beszélgetett dr. Tusa Csaba neurológus szakorvossal, dr. Szigeti József kardiológus főorvost pedig a pitvarfibrilláció és a stroke kapcsolatáról faggatta. Benkő József, vezető mentőtiszt a stroke esetén beérkező hívások tapasztalatairól beszélt.

A képzelt balesti szituáció szerint az egyik autó sofőrje autóvezetés közben stroke-ot kapott, ezért megállt a forgalmi sávban, a felesége kisegítette az autóból, a járműtől távolabb leültette, majd mentőt hívott hozzá. Mindeközben a diszkóból útnak indult, tudatmódosító szerek hatása alatt álló fiatalok a forgalmi sáv közepén álló autóba rohantak, és közben egy motorost is elsodortak. A balesetben négyen sérültek meg súlyosan, hármat a tűzoltóknak kellett kivágniuk a roncsokból. A legsúlyosabb sérültet mentőhelikopter szállította kórházba, a diszkóból elinduló fiatalok egyikén azonban már nem lehetett segíteni, ő a helyszínen életét vesztette.

A szimuláció narrátora dr. Merész Márton sürgősségi szakorvos volt, aki felhívta a jelen lévő fiatalok figyelmét a tudatmódosító szerek veszélyeire. A sürgősségi szakorvos elmondta, hogy ezeknek a szereknek a veszélye leginkább abban rejlik, hogy nem ismerjük az összetevőiket, és hogy azok együttesen milyen hatással vannak a szervezetünkre. Annyi azonban bizonyos, hogy a reakcióidőt csökkentik és a józan ítélőképességünket is negatívan befolyásolják.

A bemutató legsokkolóbb jelenete az volt, amikor a balesetben elhunyt fiatalt a temetkezési vállalat furgonja elszállította a helyszínről, közben a hangszórókból a lány utolsó szavai szóltak: „ne higgyétek, hogy ti kivételek vagytok”.

Végül a balesetben elhunyt civilekért, tűzoltókért, rendőrökért és mentősökért száz hófehér lufi szállt fel a magasba.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni