Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2023. December 21. 07:54, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Decemberben két újabb kútból kezdték meg a kitermelést a békési gázmezőn

Decemberben két újabb kútból kezdték meg a kitermelést a békési gázmezőn

Decemberben két újabb kútból kezdték meg a kitermelést a békési gázmezőn - közölte az Energiaügyi Minisztérium szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint harmadik aktív kútként állt termelésbe a Nyék-13 Nyékpusztán 2023. december 20-án. A Békés vármegyei mezőn február óta üzemel az első kút, amelyhez december elejétől csatlakozott egy évekkel ezelőtt lemélyített másik is. A területen a mától működővel együtt tehát már három kútból termelnek ki földgázt és könnyűolajat. A folytatás sincs messze: a tervek szerint 2024 januárjában helyezhetik üzembe a negyedik kutat. A kormány a belföldön elérhető források fokozott hasznosításával erősíti Magyarország energiaszuverenitását és a hazai fogyasztók ellátásbiztonságát.

A Sarkad térségében feltárt Nyékpuszta szénhidrogén-lelőhely kitermelése az MVM-csoport részvételével, vegyesvállalati struktúrában valósul meg. A Corvinus projektet a kormány tavaly nyáron kiemelt beruházássá nyilvánította. Az idén februárban termelésbe állított Nyék-6A kútból és a területen évekkel ezelőtt lemélyített, de csak december eleje óta üzemelő Nyék-2 kútból eddig összesen mintegy 37 millió köbméter földgázt és 42 ezer köbméter kondenzátumot hoztak felszínre - írták.

A Corvinus projektben résztvevő felek - köztük az MVM CEEnergy Zrt. - a terület szénhidrogén potenciáljának folyamatos kiaknázására, a napi kapacitás emelésére törekszenek. A szakemberek hónapok óta dolgoznak a 2023-ban lefúrt két kút termelésbe állításán. Az összes műszaki feltétel megléte mellett ennek köszönhetően kezdhette meg most a kitermelést a Nyék-13 kút. A szintén idén lemélyített Nyék-8 üzembe helyezése jövő januárban várható - tették hozzá.

"A kormány kiemelten kezeli a belföldön elérhető források hasznosítását, mert ezzel erősíti hazánk energiaszuverenitását. A hosszú távú szerződések alapján zavartalanul zajlanak a gázszállítások. A tárolók töltöttsége bő két hónappal a fűtési szezon kezdete után még mintegy 90 százalékos. A hazai kitermelés fokozása ezzel együtt is hasznosan járul hozzá a magyar családok és vállalkozások biztonságos ellátásához" - áll a közleményben.

Fotó: Illusztráció - Pixabay

Címkék: gáz, kút, MVM

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során