Városlista
2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2016. Szeptember 15. 07:00, csütörtök | Helyi
Forrás: TMÖ

BULIVAN, BAJVAN, VÉGEMVAN…

BULIVAN, BAJVAN, VÉGEMVAN…

A droghasználat problémaköréről volt szó a megyei bűnmegelőzési tanács ülésén. A Tolna Megyei Bűnmegelőzési Tanács soros ülésén a drogproblémák kerültek a figyelem középpontjába.

A meghívott előadók a fiatalkori devianciákról, az iskolák szerepéről beszéltek. Ribányi József alelnök köszöntötte a megjelenteket.
Dr. Szemelyácz János addiktológus főorvos, a Baranya megyei Addiktológiai Ambulancia vezetője a kamaszkori változások tükrében mutatta be a droghasználat okait. Rámutatott, hogy a szenvedélybetegségek kialakulása mögött csaknem mindig valamilyen szociális probléma áll, amelyek kezelése nélkül kevésbé lehet eredményes egy terápia.
Elmondta, hogy a fiatalok egyik része a szenzáció fokozása miatt használ drogokat, másik részük viszont nem lát lehetőséget, hogy krízishelyzetéből kiutat találjon. A divat, a modellkövetés és a deviancia is elősegíti a szerhasználatot.
Amíg kezdetben a „bulivan” érzés dominál, előbb-utóbb elkövetkezik a „bajvan”, illetve a „végemvan” stádium is. Ha ezzel a folyamattal nincsenek tisztában a fiatalok, könnyen keresnek egyszerűbb megoldást a problémáikra, mégpedig a drogok segítségével. További gond, hogy a szintetikus szereket nem lehet azonosítani, illetve, hogy az új designer drogoknak nem ismert mellékhatásai vannak, melyek akár életveszélybe is sodorhatják a fiatalokat.
Juhász Gábor, a szekszárdi Ady Endre Szakképző Iskola igazgatója az iskolák szerepéről elmondta, hogy nem jó a struccpolitika, a pedagógusoknak meg kell találni a választ azokra a problémákra, amelyet a droghasználat okoz. Nem lehet úgy tenni, mintha a probléma nem is létezne – tette hozzá. Előítéletekkel nem lehet a gyerekeken segíteni, személyes példákkal azonban igen. Kihangsúlyozta, nem a kábítószer a legnagyobb probléma az iskolában, ez csak következmény, melyet nem az iskolai kudarcok okoznak. Az iskola tanulóinak háromnegyede csonka családban nő fel, nem látnak megfelelő mintákat, nem kapnak segítséget. A pedagógusok igyekeznek minden segítséget megadni a fiatalok számára, de egy mentori rendszer is hasznos lenne.
Dr. Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke a komplexitásra hívta fel a figyelmet. Mint mondta, csak társadalmi összefogással lehet a problémákat leküzdeni. Örömmel számolt be róla, hogy a DADA program aktualizálásának köszönhetően igyekeznek jobban felkészíteni azokat a szakembereket, akik a fiatalkorúak felvilágosítását végzik.
A hónap végén lehet majd az NBT-hez pályázatot benyújtani ifjúsági, illetve reintergrációs programokra.

Címkék: Szekszárd, tolna megye

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára