Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Április 17. 14:07, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Az ünnepek előtt ne legyen drasztikus üzemanyagár-emelés

Az ünnepek előtt ne legyen drasztikus üzemanyagár-emelés

Törvényben rögzítené a benzináremelés határát a hosszú hétvégék és a többnapos ünnepek előtt az osztrák gazdasági miniszter.

Reinhold Mitterlehner a Kurier című lapnak nyilatkozva kifejtette, hogy a mindenkori megengedett áremelés határait az ünnepnapokat megelőző hét-tíz nap ausztriai árainak súlyozott átlaga alapján határoznák meg. Ehhez a rotterdami nagykereskedelmi nyersolajárakat is figyelembe vennék. A mintát a szlovéniai és a lichtensteini szabályozás szolgáltatta. Ezekkel ellentétben azonban Ausztriában a megszabott ártartomány nem két hétre, hanem csak öt napra szólna.

A miniszter a húsvéti hosszú hétvégét közvetlenül megelőző, felzúdulást kiváltó áremelések miatt döntött a részbeni árszabályozás mellett. Az osztrák rádiónak elmondta, kérte az olajkonszerneket, hogy legyenek tekintettel a fogyasztói hangulatra, de eredménytelenül. Szükség van bizonyos folyamatosságra, és véget kell vetni a fel-le ingadozásoknak, különösen munkaszüneti időszakok előtt – mondta. „Ezt anélkül akarjuk elérni, hogy a piaci alapelvekbe beavatkoznánk” – tette hozzá.

Az üzemanyag-kereskedők szövetségének szóvivője, Christoph Capek az osztrák rádiónak nyilatkozva azt mondta, a miniszter javaslatát eddig csak a sajtóból ismeri, ezért nem akar állást foglalni róla. Mindamellett általánosságban úgy vélekedett, hogy a miniszter terve állami beavatkozást jelent a szabadpiaci viszonyokba.

Felidézte, hogy az elmúlt években vezették be azt a szabályt, amely szerint egy napon belül legfeljebb egyszer emelhetik a kereskedők az árakat. „Folyamatosan újabb és újabb rendelkezések korlátozzák a szabadpiacot” – mondta Capek.

A legismertebb osztrák autóklub, az ÖAMTC egy április elején közölt kimutatásában kiemelte, hogy az elmúlt öt évben a húsvéti ünnepek alatt mindannyiszor magasabb volt a benzin ára, mint három héttel korábban. Az autóklub szerint a benzingyártók a várható magas keresletre tekintettel ilyenkor nem hajtják végre az egyébként esedékes árcsökkentéseket.

A gazdasági kamara illetékese ezzel szemben azt hangoztatta, hogy a benzin drágulása folyamatos jelenség, ami nem függ össze a naptári ünnepekkel. Az árak mesterséges magasan tartását a versenyhelyzet nem engedné – mondta.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.