Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2016. Szeptember 17. 06:00, szombat | Helyi
Forrás: teol.hu

Az Év Fája: ezúttal a bogyiszlói őstölgyesre lehet szavazni

Az Év Fája: ezúttal a bogyiszlói őstölgyesre lehet szavazni

A bátaszéki molyhos tölgy után – amely 2015-ben elnyerte a címet, idén pedig az Év európai fájává is megválasztották – ezúttal a bogyiszlói őstölgyest nevezték a megmérettetésre.

A Bogyiszló Jövője Alapítvány által benyújtott „Vándorló fák” című pályázat nyomán az országból benevezett 39 fa, vagy facsoport közül a bogyiszlói kocsányos tölgyek a legjobb tizenkettő között versengenek tovább.

Bogyiszló határában, a Duna-felé vezető út mentén, a kasztói részen található a varázslatos hangulatú, már pusztulóban levő őstölgyes, több száz éves kocsányos tölgyekkel. Ezeket a fákat azért nevezik „vándorlóknak”, mert a Duna szabályozása előtt még a Duna-Tisza közén álltak, a folyó rendezése után pedig a Dunántúlra kerültek.

Az egykori fás legelőre nem csak a legeltetés, de az ártéri gazdálkodás is jellemző volt, amelynek nyomai még felismerhetőek. Bár a közel száz hektárnyi terület egyelőre nem áll országos védettség alatt, a kasztói rész máig érintetlen, emiatt a kutatók számára is értékes. Jelenleg Varga Anna, az MTA munkatársa végez kutatásokat az őstölgyesnél.

Az Év Fája versenyre benevezett fák közül azokat részesítették előnyben, amelyek története a környezetvédelemhez kapcsolódik. Évente három díjat osztanak ki: az Év Fáját a közönség választja ki, online voksolással. A Hős Fa címet szakmai zsűri ítéli oda, egy döntős pedig az Országos Erdészeti Egyesülettől kap különdíjat.

Ahhoz, hogy a bogyiszlói fák is eredményesen szerepeljenek a versenyen, minél több támogató szavazatra van szükség. A voksok számát egy a korábbihoz hasonló Tolna megyei összefogás is gyarapíthatja. Szavazni a http://evfaja.okotars.hu/dontosfak oldalon lehet, a „Vándorló fák” a listán a 9. helyen található.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 16:13, csütörtök | Belföld

Kecskeméten folytatta vidéki kampánykörútját Orbán Viktor

2024. Május 16. 16:12, csütörtök | Belföld

Változékonnyá válik az időjárás a pünkösdi hosszú hétvégén

2024. Május 16. 16:11, csütörtök | Belföld

Fiktív motorkerékpár-eladások hátterét göngyölítette fel a NAV

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára