Városlista
2024. június 8, szombat - Medárd

Hírek

2013. Szeptember 17. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Az adósságátvállalással fenntartható lesz az önkormányzati rendszer

Az adósságátvállalással fenntartható lesz az önkormányzati rendszer

Az önkormányzatok adósságállományának több mint hatvan százalékát váltotta ki az állam, közölte az összesítést a Nemzetgazdasági Minisztérium. Csaknem kétezer település szabadult meg teljesen vagy nagyrészt a fejlődését is gátló adósságtól. Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének társelnöke a Kossuth Rádiónak elmondta, ezzel fenntarthatóvá válik az önkormányzati rendszer.

Fenntárhatóvá válik az önkormányzati rendszer – a falvaktól a nagyvárosig – a kormány adósságkonszolidációjának köszönhetően, mondta a Krónikának Szita Károly. A Megyei Jogú Városok Szövetségének társelnöke közölte: egy teljesen új önkormányzati rendszert alakítottak ki az elmúlt években. Hozzátette: a kormány meghallgatta azt a kérést, hogy osszák újra a feladatokat, határozzák meg, mi az önkormányzatok és mi az állam feladata.

A 9400 lakosú Jászapáti városa 2010-ben másfélmilliárd forintos hitelt halmozott fel, de az adósságkiváltásnak köszönhetően mára ez 25 millióra csökkent, tudta meg a Krónika Pócs Jánostól, a település polgármesterétől, aki hozzátette: a rendszerváltás óta ez az intézkedés jelenti a legnagyobb segítséget az önkormányzatoknak.

Pócs János úgy nyilatkozott: a vállalkozók iparűzési adójától a lakosság gépjárműadójáig az utóbbi időben mindent adósságtörlesztésre fordítottak. Abból a pénzből, amiből utakat, járdákat, óvodákat, iskolákat kellett volna építeni, az önkormányzatoknak a hiteleket kellett törleszteniük. Ez a teher végre lekerülhetett a települések válláról.

Az önkormányzatok azért adósodtak el, mert korábban az állam olyan terheket rótt a településekre, melyekhez nem, vagy csak részben biztosított pénzügyi hátteret. Voltak olyan önkormányzatok, amelyek egy idő után nem tudtak önrészt biztosítani a pályázatokhoz, magyarázta Boros Imre közgazdász. Most azonban a bankoknak biztosabb helyen van az adósságuk, kevésbé körülményes azt visszakapniuk, másrészt az össz-államadósság sem nő, ugyanakkor az önkormányzatoknál pénzügyi források szabadulnak fel, amelyekre nagy szükség lesz a következő hétéves európai tervezési periódusban, ezek segítségével önkormányzati kezdeményezésű pályázatok valósulhatnak meg, mondta a közgazdász.

Habár a kormány célja, hogy az adósságkonszolidációt idén lezárja, Boros Imre szerint azonban ez csak jövőre várható - írja a hirado.hu.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 08. 09:20, szombat | Belföld

Háromdimenziós légtérellenőrző lokátort adtak át Veszprémben

Minden háború emberek döntéseinek eredményeképpen indul el - jelentette ki a honvédelmi miniszter pénteken Veszprémben, a Magyar Honvédség új háromdimenziós légtérellenőrző lokátorának átadóján.

2024. Június 07. 08:47, péntek | Belföld

KSH: 6,4 százalékkal nőtt az ipari termelés áprilisban

2024 áprilisában az ipari termelés volumene 6,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, míg munkanaphatástól megtisztítva 2,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól

2024. Június 07. 08:46, péntek | Belföld

Visszalép a Fidesz jelöltje Budapesten!

Szentkirályi Alexandra visszalép a főpolgármester-jelöltségtől, és támogatóit arra kéri, szavazzanak Vitézy Dávidra. A Fidesz-KDNP jelöltje ezt pénteken reggel jelentette be közösségi oldalán.