Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Január 03. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

ÁSZ: meghiúsította ellenőrzését az MCF Roma Összefogás Párt

ÁSZ: meghiúsította ellenőrzését az MCF Roma Összefogás Párt

Az MCF Roma Összefogás Párt meghiúsította ellenőrzésének lefolytatását, ezért az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ügyészségi jelzéssel élt - közölte az ÁSZ a weboldalán szerdán.

Az MCF Roma Összefogás Párt a törvényben előírt "közreműködési kötelezettségének nem tett eleget, meghiúsítva az ellenőrzés lefolytatását. A hiányos adatszolgáltatás, illetve a közreműködői kötelezettség nem megfelelő teljesítése miatt az ÁSZ ügyészségi jelzéssel élt" - áll az aszhirportal.hu oldalon közzétett dokumentumban.
A közlemény szerint az ÁSZ a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (korábban MDF) 2010-2011-es gazdálkodása törvényességének, továbbá a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt (FKGP), a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP), valamint az MCF Roma Összefogás Párt részére korábban megfogalmazott felhívások teljesítésének ellenőrzését folytatta le.
Közölték, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség - amely a fenti pártok közül egyedüliként állami támogatást kap - éves beszámolóiban 2010-ben 274,4 millió forint, 2011-ben pedig 110,4 millió forint bevételről adott számot, amelynek 47 százaléka, illetve 39 százaléka származott állami támogatásból.
A beszámolók közül a 2010. évi adott megbízható képet a párt gazdálkodásáról. A 2011-es bevételi- és kiadási adatok 20,7 millió forinttal kisebb összeget mutattak a ténylegesnél, amelynek a bevételi főösszegre vetített 18,8 százalékos mértéke többszörösen meghaladta az ÁSZ által alkalmazott átfogó lényegességi küszöböt. "Emiatt a 2011. évi beszámoló nem mutatott valós képet" - írták.
A párt bevételszerző tevékenysége során betartotta a párttörvény előírásait. Kötelezettségállománya az ellenőrzött időszak zárlati adatai szerint 2010-ben 678 millió forint, 2011-ben pedig 703 millió forint volt. A párt bevételéhez viszonyított kötelezettségállománya a 2010-es közel két és félszereséről, 2011-re hat és félszeresére nőtt.
Az ÁSZ szerint a 2011. évi beszámoló lényeges hibája, valamint a kötelezettségállomány megemelkedése újfent rávilágít a párttörvény szabályozási hiányosságaira. A jogszabály ugyanis nem rendelkezik kötelező könyvvizsgálatról, nincs összhangban a számviteli törvénnyel, továbbá sem a párttörvényben, sem az állami vagyontörvényben nincsenek szabályozott garanciák a fizetésképtelenség esetére.
Az ÁSZ felhívta a párt elnökét, hogy készíttesse el és tegye közzé megbízható és valós adatokkal a 2011. évi módosított beszámolót, valamint érvényesítse a könyvvezetésben a teljesség és valódiság számviteli törvény által előírt elvét.
Közölték, az FKGP teljes körű, az MSZDP hiányos adatszolgáltatást teljesített.
Az FKGP a 2005 és 2008 közötti időszak éves beszámolóit 2011 februárjában tette közzé, a 2009 és 2011 közötti évekre beszámolókészítési és -közzétételi kötelezettségét a párttörvényben előírt határidőn túl teljesítette. A számviteli szabályozás megfelelősége érdekében 2011. január 1-jei hatállyal módosította pénzkezelési szabályzatát, megteremtve az összhangot a számviteli törvény előírásaival. Az ÁSZ felhívására a könyvvezetési hibákat önellenőrzéssel helyesbítette, a párt kötelezettségeit a saját tulajdonú székház értékesítéséből befolyt 1,32 milliárd forint bevételből rendezte.
Az FKGP a számviteli bizonylatok jogszabályban előírt alaki és tartalmi követelményeit nem teljes körűen érvényesítette, de az ellenőrzés által feltárt hiányosságoknak nem volt kihatásuk a 2011. évi beszámolóra. A párt 2012 májusában tett eleget a 2005 és 2008 közötti évekre vonatkozó nullás bevallási kötelezettségének. 2011-ben szabályszerűen teljesítette az előírt adó- és járulékmegállapítási, -nyilvántartási, -levonási, -bevallási és -befizetési kötelezettségét.
Az MSZDP a korábbi ellenőrzés során megfogalmazott 2007. és 2008. évi módosított, valamint a 2009 és 2011 közötti éves beszámolók elkészítését, közzétételét nem igazolta. A párttörvény az ÁSZ felhívás teljesítésére vonatkozóan nem határoz meg határidőt, továbbá nem tartalmaz szankciót arra az esetre, ha a párt a beszámoló készítési és közzétételi kötelezettségét nem teljesíti.
Az MSZDP a számviteli törvény előírásai ellenére nem módosította a számviteli politikáját, könyvvezetési kötelezettségét nem teljesítette, amelyért a képviseletre jogosult személy a felelős - áll a dokumentumban.

Címkék: pártok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben