Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. December 08. 13:17, szombat | Belföld
Forrás: mti/Illusztráció: pixabay

Akár 25 százalékkal is nőhet a pulykahús forgalma az ünnepi időszakban

Akár 25 százalékkal is nőhet a pulykahús forgalma az ünnepi időszakban

Mintegy 20-25 százalékkal bővülhet a növekvő kereslet miatt a pulykahús belföldi forgalma az év többi hónapjához viszonyítva decemberben, és az exportnál 35-40 százalékos növekedésre számít a Magyar Pulykaszövetség.

A meghatározó áruházláncok az idén is az elmúlt évekhez hasonló áron értékesítik a pulykahúst, kilogrammonként 1500 forint körüli fogyasztói árat jeleztek a mellfilére, a diszkontoknál ennél mintegy 50 forinttal kevesebbe kerül majd akciós áron - közölte a szövetség az MTI-vel.

A pulykaszövetség tájékoztatása szerint a termelt pulykahús mennyisége folyamatosan csökken: az idei mintegy 100 ezer tonna 30 ezerrel alacsonyabb a tíz évvel ezelőttinél. Ez élőállatnál 37 milliárd forint, vágott áru és tovább feldolgozott termékek esetében 74-75 milliárd forint termelési értéket jelent.

A belföldi értékesítés tavaly meghaladta a 32 ezer tonnát. Az export is valamelyest mérséklődött: a 2016-os 31 ezer tonnával szemben tavaly mintegy 26 ezer tonna volt a külföldön értékesített pulyka mennyisége, az idén azonban várhatóan 28-30 ezer tonna lesz a pulykahús kivitel. Az export áraknál minimális emelkedés figyelhető meg a tavalyihoz képest. Például az angol piacra kifejezetten a karácsonyi időszakban szállított bőrös pulykamell filé átadói ára 5 százalékkal nőtt - ismertették.

Kitértek arra is, hogy a keltetési-, nevelési-, hizlalási idő hossza miatt a karácsonyra szánt pulykákkal, az eladásra tervezett mennyiséggel már május-június hónapokban számolniuk kell a gazdálkodóknak.

A pulykahús iránti növekvő kereslet a karácsonyt megelőző egy-két hétre koncentrálódik, ebben az időszakban a Gallicoop Zrt. 30-35 százalékos forgalomnövekedést tapasztal elsősorban a pulykamell filé, a pulyka felsőcomb filé és a pulyka darált hús forgalmában - közölte a vállalat az MTI-vel. Tájékoztatásuk szerint az exportigényekben a karácsonyi időszakra 35-40 százalék közötti növekedés tapasztalható.

A várakozások szerint a Gallicoop forgalma hasonló lesz, mint tavaly, idén is csaknem azonos mennyiségű pulykát vágnak, illetve darabolnak. A karácsonyi időszakban mindent frissen értékesítenek - közölték.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.