Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Január 02. 15:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

A sürgősségi osztályokon kezelik ezentúl az alkoholmérgezéses betegeket

A sürgősségi osztályokon kezelik ezentúl az alkoholmérgezéses betegeket

Megszűntek a fővárosban a detoxikálók, az alkoholmérgezéses betegeket ez évtől a sürgősségi osztályokon látják el - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi államtitkársága szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint ezen betegek "biztonságos, a korszerű egészségügyi ellátás szempontjait gondosan figyelembe vevő ellátása" a sürgőségi osztályokon biztosítható, ahol az egyéb betegségek gyorsan, hatékonyan kizárhatóak, illetve szükség szerint elláthatóak.
Ezért januártól azokat a betegeket, akiket Budapesten detoxikálóba szállítottak, mostantól az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Budapest és Pest megyére meghatározott beutalási rendje szerint látják el. Kiemelték ugyanakkor, hogy a súlyos alkoholmérgezéseket továbbra is a Péterfy kórház klinikai toxikológiai osztályára kerülnek.
Az államtitkárság közölte, hogy a detoxikálók bezárása egy-két százalékkal emelheti a sürgősségi osztályok napi betegforgalmát.
Az egészségügyi ellátórendszerben a szakmai minimumfeltételek kialakítását a sürgősségi szakma tekintetében is több mint 12 hónapos előkészítő munka előzte meg - írták. Az új rendelet "finomhangolása" folyamatban van. Mint írták: mindent megtesznek "annak érdekében, hogy a szakmai minimumfeltételek biztosítása valamennyi egészségügyi intézményben megtörténjen, s ehhez az intézmények számára rendelkezésre álljanak a megfelelő erőforrások". Ez alól természetesen nem kivétel az ittas emberek sürgősségi ellátása sem - tették hozzá.
Zacher Gábor, a Péterfy Sándor Utcai Kórház toxikológiai osztályának vezetője kedden a Kossuth Rádió Krónikájának nyilatkozva üdvözölte a változást. Hozzátette, a detoxikálókban pszichiáterek látták el a súlyosan ittas embereket, holott a részegség etanolmérgezés, amelynek kezelése nem pszichiátriai, hanem sürgősségi feladat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során