Városlista
2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2013. Október 17. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A kokain megváltoztatja az agyat

A kokain megváltoztatja az agyat

A kokain akár órákon belül képes változásokat előidézni az agy szerkezetében, ami az első lépés a kábítószer-függőség felé – állapították meg amerikai kutatók, akiknek eredményéről a BBC számol be. Az állatkísérletek eredményei azt mutatták, hogy ez a tanulási és a memóriaképességet nagymértékben befolyásoló strukturális változás már nem sokkal a kokain használata után elkezdődik.

A kaliforniai Berkley Egyetem szakemberei az úgynevezett dendritikus tüskék változásaira összpontosítottak, amelyek nagymértékben hozzájárulnak a memóriaképességhez. A kísérletben az egerek két külön szabadon választható kamrába mehettek be, amelyek különböző illatúak voltak. Azt követően, hogy megtalálták kedvenc illatukat, majd kokaint fecskendeztek bele. Lézer mikroszkópia segítségével az egerek agyát vizsgálták dentrikus tüskék után kutatva.

Azt találták, hogy több dentrikus tüskét állítottak elő, amikor kokaint fecskendeztek, mint amikor vizet. Az említett agyi változások már néhány órával a kokain használata után jelentkeztek.

Linda Wilbrecht kutatásvezető elmondta, a kokain használata ezért könnyen okoz függőséget. Olyan változásokat idézett ugyanis elő az agyban, amelynek következtében megváltozik a drogfüggő döntéshozatali képessége, a drog elsődleges szerepe. A tanulmány megmutatja, az agy miképpen tanulja meg a függőséget.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 20. 16:00, hétfő | Belföld

Gyérítik a szúnyogokat

Kilenc vármegyében, csaknem ötvenezer hektáron gyérítik a szúnyogokat

2024. Május 20. 06:00, hétfő | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél

A Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajói

2024. Május 19. 17:32, vasárnap | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - BRFK: továbbra is keresik az eltűnteket

Továbbra is keresik a szombat éjjeli dunai hajóbalesetben eltűnteket, a Verőcétől délre található teljes magyarországi folyószakaszon

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben