Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2016. Április 21. 07:43, csütörtök | Helyi
Forrás: kadarka.net

A bátaszéki molyhos tölgy lett „Az év európai fája”

A bátaszéki molyhos tölgy lett „Az év európai fája”

Hatalmas szavazatkülönbséggel nyerte meg a bátaszéki molyhos tölgy „Az év európai fája” versenyt, melynek eredményét szerda este hirdették ki a brüsszeli Európai Parlamentben.

Az internetezők 72 653 szavazatot adtak le a molyhos tölgyre, míg a második helyezett csehországi ezeréves hárs 43 451 szavazatot kapott. Ezzel a bátaszéki fa toronymagasan nyerte el az „Az év európai fája” címet, amiért összesen tizenöt ország egy-egy fája versenyzett.

Az internetezők a www.treeoftheyear.org oldalon szavazhattak a fákra február 29-ig, az utolsó héten, vagyis február 22-től a verseny szabályai szerint nem volt látható a szavazás állása. A molyhos tölgy addig mintegy 45 ezer szavazatot kapott, ezzel mintegy 13 ezer szavazattal vezette a versenyt a csehországi ezeréves tölgy előtt, míg korábban volt, hogy kétezer szavazattal volt attól lemaradva.

A versenyben olyan európai országok fái versenyeztek, melyek korábban az adott országban megválasztottak az év fájának. A molyhos tölgy, mely Bátaszék legöregebb, 300-400 évesre becsült fája, tavaly novemberben több mint 6 ezer szavazattal nyerte el a hazai év fája címet Magyarországon.

A megmérettetésen Magyarország mellett Anglia, Belgium, Bulgária, Csehország, Észak-Írország, Észtország, Írország, Franciaország, Lengyelország, Németország, Skócia, Spanyolország, Szlovákia és Wales – egy-egy fája vett részt.

A fa története

A bátaszéki tölgy egy 18. századi erdő emlékét őrzi, a mögötte álló Szent Orbán kápolnát pedig ugyanekkor emelték egy pestisjárvány után. Az öreg fa és kápolna közösen őrzi a települést és lakóit, akik az ‘56-os Dunai árvíz idején is ide menekültek. A tekintélyes fát a helyi földművesek gondozták: levágták száraz ágait, és a csonkot megfestették, ezzel védve a betegségektől. Máig élő hagyomány, hogy a fa tölgy törzsét május 25-én borral locsolják, ezzel biztosítva a következő év bő szőlőtermését.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 11:47, szerda | Sport

Eszter & Csabi a Rally Hungary-n

2024 első ORC futamán, a Rally Hungary-n láthattuk porolni a Esztert a jobb1-ben, és Csabit a megszokott bal1-ben.

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 22:45, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 22:40, kedd | Sport

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa. A Balaton Park Circuit magyar vonatkozású legnagyobb sikere, Bucsi Attila szereplése a versenyhétvégén a