Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Január 05. 07:15, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

340 forintos euró is jöhet, ha nem születik megállapodás

340 forintos euró is jöhet, ha nem születik megállapodás

Az IMF–EU-egyezség elmaradása esetén 340 forintig is drágulhat az euró, és a magyar gazdaság már az idén mély recesszióba süllyedhet.

Vélekedtek szerdai londoni helyzetértékelésükben felzárkózó piaci közgazdászok, akik szerint éppen ezért továbbra is valószínű a megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal és az unióval.

A szerdai londoni kereskedésben, folyamatos és meredek drágulással 700 bázisponthoz közeli rekordmagasságba emelkedett a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók (CDS) árazása.

Elérhető lesz a megállapodás

A BNP Paribas bankcsoport térségi szakértői által összeállított, szerdán Londonban befektetőknek kiadott elemzés szerint a forint- és a kötvénypiacon zajló jelenlegi árazási folyamatok arra vallanak, hogy a piac most már egyre inkább az IMF–EU-segélycsomag elmaradásának lehetőségét árazza. A ház elemzői közölték ugyanakkor, hogy szerintük „nincs ésszerű alternatívája” egy ilyen programnak, és ezért változatlanul úgy gondolják, hogy végül elérhető lesz a megállapodás a magyar kormány, valamint az IMF és az EU-bizottság között.

A BNP Paribas elemzői szerint egy 15-20 milliárd eurós csomag nélkül Magyarország számára nehézzé válhat a lejáró szuverén devizaadósság törlesztése vagy piaci refinanszírozása ésszerű költségek mellett. A cég által a külső pénzügyi védőhálóról szóló megállapodás elmaradása esetére kidolgozott forgatókönyv a hitelminősítői osztályzatok további rontását, és ennek nyomán a külföldi tőke kiáramlásának megindulását valószínűsíti.

Ismételt leminősítés

A BNP Paribas elemzői közölték: e forgatókönyv megvalósulása esetén nem zárják ki, hogy 2012 első negyedében a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's – az a két hitelminősítő, amely már befektetésre nem ajánlott szinten tartja nyilván a magyar államadós-osztályzatokat – ismét egy-egy fokozatú leminősítést hajt végre, és a harmadik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings, amely még befektetési ajánlású magyar besorolást tart érvényben, két fokozattal szintén a befektetői szint alá viheti a magyar adósminősítést.

A múltban minden egyes leminősítési fokozat hozzávetőleg 50 bázisponttal emelte meg a kötvényhozamokat a hozamgörbe hosszú végén. Feltételezve, hogy ez az összefüggés ma is érvényes, a forgatókönyvben szereplő, összesen négy fokozatnyi leminősítés 200 bázisponttal emelheti a hozamokat a görbe távolabbi végén. A hozamemelkedés azonban még nagyobb mértékű is lehet, tekintettel arra, hogy a magyar adósosztályzatok korábbi hitelminősítői módosításai a befektetési ajánlású besorolási sávon belül történtek – hangsúlyozták szerdai elemzésükben a BNP Paribas felzárkózó térségi közgazdászai.

Visszaerősödhetne a forint

A ház szerint a kötvényhozamok és a kockázati felárak ilyen mértékű emelkedése nyomán a forint a 340 forint/eurós szintig is gyengülhet. E forgatókönyv alapján a cég szakértőinek számításai szerint a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 3 százaléknál nagyobb mértékben is visszaeshet, szemben a BNP Paribas jelenlegi alapeseti előrejelzésével, amely 1 százalék körüli GDP-csökkenést valószínűsít 2012 egészére a magyar gazdaságban. A cég szerint azonban ha minél hamarabb – akár februárig – létrejön a megállapodás a valutaalappal és az EU-val, az a hosszú futamidejű kötvények hozamát 8,50 százalék körüli szintekig is leviheti, a forint visszaerősödhetne 300 forint/euró környékére, az alacsonyabb hitelköltség és az erősebb forintárfolyam pedig „markánsan” csökkenthetné a mély recesszió kockázatát 2012-ben és hosszabb távon is.

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk róla, hogy a forint árfolyama szerdán a déli órákban átlépte a 320 forintos eurójegyzési küszöböt és 320,30 forinton történelmi mélypontot érintett. Délelőtt tíz órakor az eurót még 318,86 forinton jegyezték. A svájci frank 262,82 forint a délelőtti 261,57 forint, a dollár 246,54 forint a délelőtti 244,69 forint, a japán jen jegyzése pedig 3,2157 forint a délelőtti 3,1909 forint után.

Szerdai helyzetértékeléseikben más pénzügyi elemzők is kiemelték a magyarországi kockázati felárak és az IMF–EU-megállapodás körüli bizonytalanság összefüggéseit. A Commerzbank szakértői Londonban szerdán kiadott napi devizapiaci áttekintésükben úgy fogalmaztak, hogy „a magyar kötvénypiacra vetett egyetlen pillantás mindent elárul”.

Csak az első benyomás

A tízéves lejáratú kötvények hozama a korábbi hónapokban 7-8 százalék volt, az elmúlt napokban azonban átlépte a 10 százalékos küszöböt. A Commerzbank elemzői szerint ez „valószínűleg csak az első benyomás arról”, hogy mi fog történni, „ha a magyar kormány nem enged a nemzetközi együttműködés kérdésében”. E cég szerint ugyanakkor az IMF-védőháló „egyre valószínűtlenebbnek tűnik", tekintettel „a kormány makacs hozzáállására”.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során