Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. Augusztus 05. 14:41, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

33 000 éve kezdődhetett a kutya háziasítása

33 000 éve kezdődhetett a kutya háziasítása

A szibériai Altaj-hegység egyik barlangjában a kutatók egy 33 000 éves, jó állapotban lévő kutyakoponyára bukkantak, amely az állat háziasításának legkorábbi bizonyítéka lehet.

A koponya azonban még farkasokra jellemző jegyeket is hordoz, így a tudósok szerint ekkoriban vehette kezdetét a kutyák megszelídítése.

A koponya röviddel az utolsó jégkorszak leghidegebb időszakát követő évekből származhat, és egyáltalán nem hasonlít sem a modern kutyák csontjaira, sem pedig a farkasokéra. Ugyanis bár a mérete hasonló azokhoz a kutyákéhoz, amelyek 1000 évvel ezelőtt Grönlandon éltek, és már teljesen szelídek voltak, a nagy méretű fogak inkább a 31 000 évvel ezelőtt Európában élt vad farkasokéra emlékeztetnek - írja a PLoS One.

Ebből következtetnek arra a kutatók, hogy körülbelül 33 000 évvel ezelőtt kezdődhetett meg a farkasok önkéntelen háziasítása, és ezt példázza ez a koponya is. A tudósok elmondták: ebben az időszakban az ember még rengeteget vadászott, így sok csontot hagyott maga után, ami vonzó volt a farkasok számára. Néhány példány egy idő után tartósan az ember nyomába szegődött, és végül lassan szelíddé vált - egy ilyen félig vad, félig háziasított kutya maradványai lehetnek a friss leletek.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: kutató

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.