Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 21. 06:07, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: Space.com

Szenzációs képet készített az asztrofotós

Szenzációs képet készített az asztrofotós

Sötét ködből születő csillagot kapott lencsevégre egy amerikai asztrofotós.

Az Sh2–239 katalógusjelű nebula körülbelül 400 fényévnyire van a Földtől a Bika (Taurus) csillagkép déli csücskében, a Perszeusz-csillagkép határán helyezkedik el – olvasható a Space.com (http://www.space.com) csillagászati hírportálon.

Az égbolt ezen része az asztrofotósok kedvence, hiszen igen változatos képet mutat: csillagcsoportok, sötét nebulák és vöröses fényt árasztó ködök találhatók itt. A régiót ráadásul igen aktív csillaggyárnak is tartják.

Adam Block, az Arizonai Egyetem asztrofotósa olyan újszülött csillagot kapott lencsevégre, amely egy lassan forgó óriási gázfelhőből született. A felhő majdnem teljes egészében héliumból és hidrogénből áll.

„Az Sh2–239 a kedvenc égi objektumom. Noha egy jól feltérképezett nebuláról van szó, még a professzionális csillagászok sem figyelték meg ilyen részletesen a látható fény tartományában” – hangsúlyozta Adam Block.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére