Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2021. December 23. 16:03, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Rossz a levegő minősége többféle

Rossz a levegő minősége többféle

Rossz a levegő minősége a szálló por miatt a Sajó völgyében - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön az MTI-vel.

A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: az elfogadható, a kifogásolt, az egészségtelen és a veszélyes minősítést.

Az NNK azt írta veszélyesnek minősítették a levegőt Putnokon és Sajószentpéteren. Ajkán, Győrben, Kazincbarcikán, Miskolcon és Várpalotán pedig egészségtelen a levegőminőség.

További hat település levegőminősége kifogásolt.

Az NNK arra figyelmeztet, hogy veszélyes levegőminőség esetén a gyermekek, a várandósok, az idősek, a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők kerüljék a szabadban tartózkodást. Ezzel együtt megjegyezték, fontos, hogy az ünnepek alatt se feledkezzenek meg a rendszeres, gyors szellőztetésről.

Az NNK azt írta: a meteorológiai előrejelzés alapján csütörtökön még nem várható, hogy javulna a levegőminőség.

Felhívták a figyelmet, hogy a fűtési szezonban "gyakran alakul ki olyan meteorológiai helyzet, mely során a légszennyezők a földfelszínhez közeli légrétegben megrekednek, így ilyenkor koncentrációjuk gyorsan emelkedhet". Ez a jelenség leginkább a völgyekben elhelyezkedő települések levegőminőségének alakulásában figyelhető meg, ahol a kedvezőtlen földrajzi elhelyezkedés mellett a helytelen fűtési módok (például nedves és kezelt fa, szénfajták, műanyag égetése) gyakori alkalmazása is ront a helyzeten - hangsúlyozták.

A légszennyezettségről további információk találhatók a www.nnk.gov.hu/index.php/kozegeszsegugyi-laboratoriumi-foosztaly/terkepes-informaciok/levegohigienes-index oldalon, és egészségtanácsok olvashatók a www.nnk.gov.hu/index.php/kozegeszsegugyi-laboratoriumi-foosztaly/terkepes-informaciok/levegohigienes-index/696-egeszsegtanacsok címen - közölték.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.